23 Απριλίου 2014

Έρχονται αγωγές από τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών

Στα Δικαστήρια προσφεύγουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, με αγωγές, προκειμένου να μη «χαριστούν» οφειλόμενες αμοιβές με υποχρεωτικά πιστωτικά και, να μην αλλάξουν οι τιμές, με τα «κουρέματα» που πέρασε...


... το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ (ν. 4254/14).

Ήδη δύο νομικά γραφεία των Αθηνών, έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για την έκδοση προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων, ενώ ακολουθούν οι αγωγές κατά του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η αντίδραση των παραγωγών, στα ...κουρέματα και στη μονομερή τροποποίηση των συμβάσεών τους, θα εκδηλωθεί σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι το νομικό, στις αίθουσες των δικαστηρίων και το άλλο, το πολιτικό, που εάν πάρει τη μορφή τροπολογίας, κατατεθεί και περάσει από τη Βουλή, θα μιλάμε για μία νομική εξέλιξη.

Αυτό που πληροφορείται η Voria.gr είναι ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να μείνουν άπραγοι και να αποδεχτούν την ανατροπή που έφερε τελευταία στιγμή με τις αλλαγές που έκανε στο πολυνομοσχέδιο, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, από καλά γνωρίζοντες, διαμορφώνεται ένα κείμενο το οποίο θα εισηγείται ότι οι τιμές παραγωγού θα πρέπει να περικοπούν έως 15%, για όλα τα επαγγελματικά πάρκα φωτοβολταϊκών, ισχύος μέχρι 150 kw, που έχουν συνδεθεί στο σύστημα μέχρι τις 31/12/2012 και, μία επιπλέον μείωση 5% για όσα πάρκα συνδέθηκαν μέσα στο 2013.

Για τα μεγάλα πάρκα, άνω των 150 kw, η περικοπή στις εγγυημένες τιμές προτείνεται να είναι 20%, με ένα επιπλέον 5% για τις συνδέσεις πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2012.

Βεβαίως, στο σχετικό κείμενο, θα πρέπει να υπάρχει και κάποια κοστολόγηση των περικοπών που αντιπροτείνονται αφού επιβάλλεται, από το μνημόνιο, ο μηδενισμός του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Επίσης, θα υπάρχει παρέμβαση για αυτό που η πλειονότητα των παραγωγών χαρακτηρίζει «σκάνδαλο», δηλαδή την απορρόφηση ενέργειας από τις μεγάλες μονάδες (fast track) που μπήκαν στο σύστημα τα γ! και δ! τρίμηνα του 2013, αλλά και αυτές που συνδέονται το 2014, με τιμή 0,30 ευρώ/kw, όταν όποιο άλλο πάρκο συνδέεται τώρα μπαίνει με τιμή 0,10 ευρώ/kw.

Αυτοί που έχουν αναλάβει να συντάξουν τη σχετική παρέμβαση, θα τονίσουν ότι δεν πρέπει να δοθούν άδειες για νέες μονάδες ΑΠΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και να εξορθολογιστεί η αγορά ενέργειας στο σύνολό της.