24 Ιουνίου 2014

Το Λιμενικό μας πάντα σε επιφυλακή

Την ώρα που οι νεοραγιάδες αποχαυνώνονται από τα τουρκικά σίριαλ

από την τουρκική dha.com.tr - tourkikanea
Ταχύπλοο το οποίο ήταν στα ανοιχτά του Μπόντρουμ του νομού Μούγλων και στο οποίο επέβαιναν 3 Τούρκοι, σταματήθηκε...


... με πυρά από το ελληνικό λιμενικό και ακολούθως έγινε προσπάθεια να ελκυσθεί προς την νήσο Κω.

Τυχαία δύο Τούρκοι που βρισκόταν σε άλλο σκάφος κατέγραψαν στιγμή προς στιγμή το περιστατικό και μετά από καταγγελία τους, έφτασε το σκάφος του τουρκικού λιμενικού που έσωσε το σκάφος από την παρενόχληση που είχε από το ελληνικό λιμενικό.

Αναφέρεται πως την περασμένη Τετάρτη γύρω στις 19:00, σκάφος του ελληνικού λιμενικού αφού κυνήγησε για 3-4 λεπτά ταχύπλοο που κινούνταν μέσα στα χωρικά μας ύδατα στα ανοιχτά του Ακγιαρλάρ του Μπόντρουμ στο οποίο επέβαιναν 3 Τούρκοι και το σταμάτησε μετά από προειδοποίηση και 7-8 πυροβολισμούς.

Καθώς όμως έτυχε στην περιοχή να βρίσκεται για γύρισμα ντοκιμαντέρ σε άλλο σκάφος, ο καλλιτέχνης του κρατικού Θεάτρου Λεβέντ Τσελμέν και ο φίλος του ο καπετάνιος Ρετζέπ Οκάι, αυτοί κάλεσαν το τουρκικό λιμενικό που διέσωσε το σκάφος και το έσυρε πίσω στο Τουργκουτρέις.

Όλο το περιστατικό καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό από τους Τσελμέν και Οκάι. Oι καταγραφείσες εικόνες που θυμίζουν ταινία της εταιρίας Aksiyon, παραδόθηκαν στο τουρκικό λιμενικό, ενώ κατέθεσαν με την ιδιότητα του μάρτυρα και περιέγραψαν το περιστατικό με κάθε του λεπτομέρεια. Ο Τσελμέν που ζει στο Μπόντρουμ αναφέρει πως πρέπει το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και είπε:

«Ξεκινώντας από την Σμύρνη με το 15 μέτρων σκάφος "Kemalbey 3" στο πλαίσιο του Σχεδίου Προώθησης των Τουρκικών Ακτών, στην μέση της μέρας γίναμε μάρτυρες αυτού του περιστατικού. Το περιστατικό αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πόσο έχουν αυξηθεί οι παρενοχλήσεις από τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού. Απέναντι σε κάτι τέτοιο δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Αμέσως το καταγράψαμε και το καταγγείλαμε στο τουρκικό λιμενικό».

Οι τρεις Τούρκοι που επέβαιναν στο σκάφος που παρενοχλήθηκε από το ελληνικό λιμενικό, έγινε γνωστό πως μετά από τα τυπικά επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 14 του περασμένου Απριλίου ο Τούρκος καπετάνιος Μουσταφά Ατές είχε χάσει την ζωή του, όταν το ελληνικό λιμενικό τον πυροβόλησε θεωρώντας τον ύποπτο για λαθραία διακίνηση ανθρώπων. Ένα άλλο ελληνικό σκάφος πριν από 3 εβδομάδες σταμάτησε πυροβολώντας 4 Τούρκους ψαράδες που βρισκόταν στο νησάκι Τσατάλ στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τους συνέλαβε.