1 Αυγούστου 2014

Τώρα θυμήθηκε η Ελλάδα να ανησυχήσει για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Προκειμένου οι πολιτικοί να είναι αρεστοί στους ισχυρούς, βάζουν συνεχώς εμπόδια σε κάθε ρωσική προσπάθεια για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγχρόνως, ταυτίζονται με ΗΠΑ και ΕΕ στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, χωρίς κανείς να πάρει στα σοβαρά...


... ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Τώρα, επί τέλους, γράφει «Το Βήμα» ότι προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα έπειτα από την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ εκλήθη την Παρασκευή 1η Αυγούστου στον υπουργείο Εξωτερικών.

Στις συναντήσεις που είχε, ο κ. Μάσλοφ συζήτησε επί των κυρώσεων, με την ελληνική πλευρά να του επισημαίνει τη μετριοπαθή και λογική στάση που έχει τηρήσει η Αθήνα καθ' όλη τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ζητώντας ουσιαστικά να μην υπάρξουν οικονομικά αντίποινα εναντίον της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, την προσεχή Πέμπτη 7 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Π. Μίχαλο με θέμα την ενδεχόμενη απαγόρευση εισαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.
Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία έπειτα από την προειδοποίηση του Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών, ότι ίσως την επόμενη εβδομάδα να απαγορευθούν οι εισαγωγές φρούτων από τη χώρα μας.

Στη σύσκεψη αυτή (η οποία σημειωτέον είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο) αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μεταφορών. Ο τομέας των μεταφορών μάλιστα, αν και εκ πρώτης όψεως περνά απαρατήρητος, είναι πολύ σημαντικός. Λόγω της ουκρανικής κρίσης, οι μεταφορείς αναγκάζονται σήμερα να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή κατά 1,5 ημέρα (από 3,5 ημέρες σε 5). Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος.

Η Αθήνα έχει επίσης ανησυχήσει για τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα και στις εξαγωγές - εισαγωγές αμυντικού υλικού.

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο, η Αθήνα επέμεινε μαζί με άλλες χώρες (κυρίως τη Γαλλία, που δεν ήθελε να ακυρωθεί η παραγγελία δύο πλοίων «Μιστράλ» προς τη Μόσχα) ότι η απαγόρευση εισαγωγών δεν πρέπει να αφορά σε τρέχοντα συμβόλαια αλλά σε μελλοντικά. Και τούτο καθώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ρωσικά οπλικά συστήματα (TOR M-1, S-300) και θα μπορούσαν να πληγούν από ρωσικά αντίποινα (πχ αδυναμία εισαγωγής ανταλλακτικών).

Στο θέμα των εισαγωγών πετρελαίου, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή, καθώς εισάγει σημαντικές ποσότητες «μαύρου χρυσού» από τη Ρωσία και δεν θα ήθελε να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μία κατάσταση όπως εκείνη που έλαβε χώρα το 2012 με την επιβολή σκληρών κυρώσεων εναντίον του Ιράν (από το οποίο προμηθευόταν η χώρα μας πετρέλαιο με πίστωση).

Ευτυχώς για την Ελλάδα, ο τομέας του φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Παρ' όλα αυτά όμως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιουλίου σύσκεψη, υπό την προεδρία του Γιάννη Μανιάτη, με θέμα την πορεία ειδικής έκθεσης για προσομοίωση έκτακτων καταστάσεων σε περίπτωση ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία κατά τους προσεχείς χειμερινούς μήνες.

Η έκθεση, που πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου στην Κομισιόν, γίνεται έπειτα από σχετική εντολή του αρμοδίου επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ. (tovima)