9 Αυγούστου 2014

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών το φράγμα της Μοσούλης

Για υπεράσπιση της Βαγδάτης ετοιμάζεται ο ηγέτης των σιιτών Μοκτάντα αλ Σαντρ
Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών βρίσκεται το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο του Ιράκ, σύμφωνα με συνεργάτη του προέδρου...


... του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο έλεγχος του φράγματος αυτού σημαίνει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλες πλημμύρες στις ιρακινές πόλεις που βρίσκονται κοντά στην Τίγρη ποταμό, αλλά και να διακόψουν την παροχή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον των Κούρδων.

«Το Ισλαμικό Κράτος κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του στο Ιράκ και στη Συρία για να έρθουν και να πολεμήσουν τους πεσμεργκά. Η μάχη αυτή είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ ο ριζοσπάστης ηγέτης των σιιτών Μοκτάντα αλ Σαντρ δήλωσε σήμερα ότι οι ισλαμιστές ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Βαγδάτη, ενώ δεσμεύθηκε να κινητοποιήσει τους άνδρες του για να υπερασπιστούν την ιρακινή πρωτεύουσα.

«Υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες που έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για μια επίθεση εναντίον της Βαγδάτης», ανέφερε ο Σαντρ σε ανακοίνωσή του.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη, να προσφέρουμε ενισχύσεις στις δυνάμεις ασφαλείας και να εργαστούμε σε συνεργασία με τις αρχές για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Σαντρ είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου τη δημιουργία των Σαράγια αλ Σάλαμ (των ταξιαρχιών της ειρήνης) για την υπεράσπιση των θρησκευτικών τοποθεσιών του Ιράκ.