17 Σεπτεμβρίου 2014

«Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» θέλουν οι Αλβανοί των Σκοπίων

Επανέρχονται οι Αλβανοί των Σκοπίων στο αίτημά τους για αυτονομία του Τετόβου, για Συνομοσπονδία αρχικώς με τους Σλάβους των Σκοπίων και με απώτερο στόχο την συνένωση όλων των Αλβανών.

Η ιδέα ίδρυσης...


... της «Ιλλυρίδας» είναι παλιά. Όπως είχε δηλώσει το 2012 ο Σελάμ Ελμάζι, επικεφαλής της Οργάνωσης που ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης 100.000 υπογραφών, για να υποστηριχθεί το αίτημα ίδρυσής της, πρόκειται για απόρροια της συνταγματικής αλλαγής του 1992, όταν έγινε δημοψήφισμα για την πολιτική και εδαφική αυτονομία των Αλβανών στα Σκόπια, και τότε πάνω από 360.000 Αλβανοί είχαν υπερψηφίσει αυτήν την πρόταση.

Το επιχείρημα της επαναφοράς του αιτήματος, είναι ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα στην Αχρίδα (το 2001) περί παραχώρησης δικαιωμάτων στους Αλβανούς. Γι’ αυτό και προ εβδομάδος ανακοινώθηκε προκήρυξη της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας» («Ilirida Republik»), ώστε να έχει στο εξής αυτή την ονομασία το Τέτοβο (και όχι μόνον).

Στην προκήρυξη κάνουν λόγο για ίδρυση Συνομοσπονδίας Ιλλυρίδας-Σκοπίων, αναφερόμενοι στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση σύμφωνα με τα διεθνώς καθιερωμένα. Στηρίζονται δε στο ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων αποτελούν το 40% του πληθυσμού του κράτους.

Ακόμη περισσότερο, ζητούν και δημιουργία Στρατού της Ιλλυρίδας. Κάνουν λόγο για στρατιωτική δύναμη με συμβατικά όπλα που θα αποτελεί την εθνική φρουρά ("Φρουρά της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας"), «για να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις και προκλήσεις εναντίον όλων εκείνων που θα παραβιάζουν τη δημοκρατική τάξη και θα απειλούν τον πληθυσμό της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας».

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι το κείμενο υπογράφεται από τον "Διοικητή της Φρουράς της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας", τον Hamdi Ndrecaj με το παρόνομα Panteri. Και τούτο διότι, τον εν λόγω κύριο που παρουσιάζεται ως Αλβανός των Σκοπίων, τον συναντήσαμε στις 9 Αυγούστου στην πόλη Gjakova του Κοσσυφοπεδίου, σε συνέδριο όπου το κεντρικό θέμα ήταν η "Μεγάλη Αλβανία" (και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συμπεριλαμβάνει και την Ήπειρο σύμφωνα με τις εισηγήσεις των 80 (!) ομιλητών).

Στη συνέχεια, στις 20 Αυγούστου, καθορίστηκε και το στρατιωτικό σκέλος που θα αγωνιστεί για την "Μεγάλη Αλβανία" με την ονομασία Garda e Republike Ilirides, με έδρα την πόλη Ferizaj στο Νότιο Κοσσυφοπέδιο και επικεφαλής τον "Διοικητή Panteri". Επομένως, η «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» είναι υπόθεση όλων των Αλβανών των Βαλκανίων, και όχι μόνον των Σκοπίων.

Για την ιστορία, και επειδή θα συναντούμε συχνά στο μέλλον τον Panteri, να πούμε ότι γεννήθηκε και κατοικεί τώρα στο Κοσσυφοπέδιο. Έχει πλουσιότατη πολεμική εμπειρία ως μισθοφόρος στον Κροατό-Βοσνιακό στρατό, μεταξύ 1992-95 και μετέπειτα στον ΟυΤσεΚα, όπου διοίκησε την μονάδα 112 Mujdin Ali, μαζί με τον Beqiri Rahim (Ρόκι). Το 2001 συμμετείχε στην εξέγερση του Τετόβου στα Σκόπια.

Πάντως, προς το παρόν ανεστάλη η ίδρυση της Ιλλυρίδας, υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα, γράφει ο σκοπιανός Τύπος. Υποθέτω πως η αμερικανική Πρεσβεία τούς εξήγησε, ότι τους ενδιαφέρει η ακεραιότητα των Σκοπίων (την οποία δεν μπορούν φυσικά να διατηρήσουν επί πολύ, λόγω του ότι οι Αλβανοί αυξάνονται αλματωδώς σε βάρος των Σλάβων).

Πάντως, οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων επιμένουν, ότι τα δικαιώματά τους δεν μπορεί να είναι πλήρη χωρίς την ύπαρξη μια Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας των Σκοπίων, μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων που θα βρίσκονται υπό του ονόματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
Ο Μακεδών