7 Οκτωβρίου 2014

Ποιος είναι ο στόχος των βομβαρδισμών στην Συρία;

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τους βομβαρδισμούς στην Συρία κατά των τζιχαντιστών -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις-, όπου όχι μόνον δεν περιορίστηκε η ισχύς τους, αλλά κατέλαβαν στρατηγική θέση για τους Κούρδους, την πόλη Κομπάνι, όπου...


... οι Κούρδοι αντάρτες την υπερασπίζονται χωρίς να έχουν καμιά βοήθεια από τις ΗΠΑ και τους Άραβες, που υποτίθεται πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Και ακόμη χειρότερο: Ο τουρκικός στρατός ενίσχυσε την φρούρηση των συνόρων, και δεν επιτρέπει σε Κούρδους της Τουρκίας να μεταβούν στην Κομπάνι ενισχύοντας τους υπερασπιστές της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή τους, κατά τους βομβαρδισμούς, ένα πλήγμα κατέστρεψε φυλάκιο των σουνιτών κι ένα ακόμη δύο άρματα μάχης. Σε μια επιδρομή βορειοανατολικά του Χαλεπιού επλήγη ένα κτίριο που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές. Και έγινε μια επιδρομή με στόχο ένα πυροβόλο, δυτικά της πόλης Ράκα, που δεν είχε επιτυχία [σήκωσαν ολόκληρο αεροπλάνο για να πετύχουν ένα πυροβόλο και αστόχησαν!]. Σε όλες αυτές τις επιδρομές, ανακοινώθηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας «επίσης συμμετείχε σε πλήγματα στη Συρία».

Όλα αυτά τα… σημαντικά πλήγματα δόθηκαν σε μακρινή απόσταση από την Κομπάνι. Αλλά, το επίκεντρο του πολέμου στη Συρία είναι εκεί, ενώ τα αεροπλάνα βομβαρδίζουν… λαγούς στην έρημο, όπως προσφυώς έγραψε η tribune/infognomon, απ’ όπου παίρνω τις πληροφορίες.

Όμως, υπήρξαν και δύο ουσιώδη πλήγματα βόρεια της Ράκα με καταστροφή δύο διυλιστηρίων. Το επιχείρημα είναι ότι αποστερούν από τους τζιχαντιστές μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης. Είναι δύσκολο να σκεφθούν, ότι αρκεί να σταματήσει η ροή του πετρελαίου στην Τουρκία, επειδή μόνον από εκεί, μπορεί να πουληθεί! Εκείνο που έγινε στην πραγματικότητα, είναι η απώλεια για την Συρία ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν, ότι ο στόχος είναι η Συρία. Και οι τζιχαντιστές θα κτυπηθούν αν εκφύγουν από τα όρια που τους τέθηκαν (όπως στην περίπτωση της κατάληψης του φράγματος). Αυτό φάνηκε άλλωστε, όταν ο κ. Ομπάμα έκανε άμεσα λόγο για τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, χωρίς τη συμφωνία της νόμιμης κυβέρνησης του κ. Μπασάρ αλ-Άσαντ,

Αλλά και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, γεγονός που ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε "χονδροειδή παραβίαση" του διεθνούς δικαίου και "πράξη επίθεσης". Να σημειωθεί εδώ, ότι όταν η Ρωσία έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να κωλυσιεργεί, η ενέργεια αυτή είχε θεωρηθεί από την Δύση "μονομερής" και είχε χαρακτηρισθεί ως "εισβολή". Από συριακής πλευράς καταγγέλθηκε ότι «οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης κ. Άλι Χαϊντάρ.

Βέβαια, κάποιο συριακό Μέσο έγραψε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ Αμερικανών και Άσαντ, και ότι συγκαλύπτουν την φερόμενη συνεργασία με το συριακό καθεστώς, για να μη «θυμώσουν» Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Τέτοιους είδους μυστική συμφωνία είχαν κάνει και με τον Ιωαννίδη, και αφέθηκε η Τουρκία να καταλάβει την μισή Μεγαλόνησο. Τον δεν Ιωαννίδη, αφού τον χρησιμοποίησαν, τον άφησαν να πεθάνει στην φυλακή.

[Αν μέχρι το επόμενο σημείωμά μου, γίνει κατορθωτό να καταστραφεί «το πυροβόλο, δυτικά της πόλης Ράκα» -όπως λέγει η ανακοίνωση- θα σας ενημερώσω. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν, ότι καταστράφηκαν αποθήκες τους και κοτέτσια, αλλά είναι αναπόδεικτο και δεν το εντάσσω στο σημείωμά μου].
Ο Μακεδών