25 Οκτωβρίου 2014

«Ο Ουκρανικός στρατός έριξε βόμβες διασποράς στους αμάχους» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναφορά της Human Rights Watch

Η οργάνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Human Rights Watch- ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε (δείτε το βίντεο)…


... βόμβες διασποράς κατά του άμαχου ρωσόφωνου πληθυσμού, μια πράξη που είναι καταδικαστέα και αντίθετη με τους κανόνες πολέμου.

Σχετική αναφορά φιλοξενεί η Russia Today, όπως γράφει το σλαβικό MKD το οποίο επισημαίνει: «Είναι περιττό να πούμε ότι το ίδιο όπλο χρησιμοποίησε και το NATO το 1999,κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας».

Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφηκαν πολλές περιπτώσεις χρήσης της βόμβας αυτής σε κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των ρωσόφωνων αυτονομιστών με τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Η οργάνωση στην ιστοσελίδα της ανακοίνωσε ότι αν και είναι δύσκολο να καθορισθεί πότε δόθηκε η εντολή από το Κίεβο για επίθεση με τέτοια όπλα, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένοχη για τη χρήση των απαγορευμένων εκρηκτικών στις επιθέσεις κατά της πόλης του Ντονέτσκ.

Η Human Rights Watch – HRW, υποστηρίζει ότι και μετά την κατάπαυση του πυρός χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα κατά των άμαχων ρωσόφωνων. Μάλιστα, στις 2 Οκτωβρίου επλήγη εργαζόμενος του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και σκοτώθηκε με βόμβα διασποράς, που έριξε ο ουκρανικός στρατός κατά της πόλης του Ντονέτσκ.

«Είμαι σοκαρισμένος, όταν βλέπω το όπλο, το οποίο έχει απαγορευθεί στις περισσότερες χώρες να χρησιμοποιείται από τους Ουκρανούς στους αμάχους της Ντονμπάς», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της HRW Mark Hizni.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι τουλάχιστον δύο μάρτυρες επιβεβαίωσαν την επίθεση της 2ας Οκτωβρίου με χρήση βομβών διασποράς από τον ουκρανικό στρατό.