5 Νοεμβρίου 2014

Ένα τεράστιο μπριάμ θα μαγειρευτεί την Κυριακή στον Λευκό Πύργο

Ένα τεράστιο μπριάμ και μια μεγάλη φρουτοσαλάτα θα φτιαχτεί την Κυριακή στο Λευκό Πύργο, από ένα τόνο λαχανικά και φρούτα, που θα κατέληγαν, σε διαφορετική...


... περίπτωση, στα... σκουπίδια.

Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία συνδιοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback και τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα νεολαίας 2014, είναι να στείλει το μήνυμα κατά της σπατάλης τροφίμων.

Το μπριάμ, που θα φτιάξουν επώνυμοι σεφ και η Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης, με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δε θα καταναλώνονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, θα δοθεί δωρεάν σε 5.000 άτομα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στoν Λευκό Πύργο.

«Η εκδήλωση θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς ότι η σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια, είναι ανεπίτρεπτη» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback. Για την πιο μεγάλη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας έκανε λόγο η επικεφαλής Μαρία Πασχαλίδου.

«Η εκδήλωση δεν είναι συσσίτιο για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δεν μπορούμε να πετάμε τρόφιμα, χωρίς να σκεφτόμαστε και την ίδια στιγμή να βλέπουμε ανθρώπους να ψάχνουν μέσα σε κάδους απορριμμάτων για φαγητό» σχολίασε χαρακτηριστικά. Το μήνυμα αυτό έστειλε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαρακτηρίζοντας «τραγικό να αγοράζονται μόνο «όμορφα» τρόφιμα, τα οποία δεν είναι παραμορφωμένα και χτυπημένα».

Για το ΜΕ-ΝΟΥ για 5000 άτομα θα χρησιμοποιηθούν περίπου 1 τόνος λαχανικών και φρούτων, θα μαζευτούν από χωράφια κοντά στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες κιλά «άσχημων»λαχανικών και θα βοηθήσουν στην προετοιμασία της εκδήλωσης πάνω από 150 εθελοντές. Μια μέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί ένα Disco Soup, ένα πάρτι όπου εθελοντές θα προετοιμάσουν τα λαχανικά που θα μεταφερθούν από την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.

Το κοινό την Κυριακή θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά επώνυμους σεφ, (Λευτέρης Λαζάρου, Νταϊάνα Κόχυλα Κωνσταντίνος Αιβάζογλου και Ευτύχης Μπλέτσας) που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού και μια σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών με εντόσθια ζώων.

Ο κόσμος καλείται επίσης να πάρει μέρος στo Disco Soup, όπου μαζί με εθελοντές θα μπορέσει να φτιάξει και να απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ.

Την ίδια μέρα και ώρα διοργανώνεται ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους από τη WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Επίσης θα πραγματοποιηθούν βιωματικά παιχνίδια, που έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ, τη Χ.Α.Ν.Θ., το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.