11 Δεκεμβρίου 2014

Μεγάλη διαδήλωση φοιτητών και μαθητών στα Σκόπια

Αντίθετοι με την πρόθεση της κυβέρνησης των Σκοπίων για επιπλέον εξετάσεις στο τέλος του δεύτερου και του τέταρτου έτους των πανεπιστημιακών σπουδών, περίπου 7.000 φοιτητές και μαθητές...


... που διαδήλωσαν εχθές.

Η διαδήλωση, την οποία διοργάνωσε η φοιτητική οργάνωση «Φοιτητική Συνέλευση», ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, πέρασε μπροστά από τη Βουλή και κατέληξε μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, όπου οι συμμετέχοντες επέδωσαν επιστολή με τα αιτήματά τους. Στη διαδήλωση συμμετείχαν ακόμη πολίτες που υποστηρίζουν τα αιτήματα των φοιτητών και μέρος πανεπιστημιακών καθηγητών.

Η σημερινή διαδήλωση φοιτητών και μαθητών ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια. Ήταν η δεύτερη διαδήλωση φοιτητών κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης για επιπλέον εξετάσεις κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών. Πριν από τρεις εβδομάδες, περίπου 2.000 φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας, με το ίδιο αίτημα. Παρόμοια διαδήλωση πραγματοποίησαν φοιτητές του πανεπιστημίου και στην πόλη Μοναστήρι (Μπίτολα).

Οι κινητοποιήσεις αυτές των φοιτητών φαίνεται πως προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς οι εκδηλώσεις αμφισβήτησης των επιλογών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, από κοινωνικές ομάδες, σπανίζουν τα τελευταία χρόνια. Πάντως, οι διαδηλώσεις των φοιτητών σχεδόν αποσιωπούνται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ή προβάλλονται ως «υποκινούμενες» από την αντιπολίτευση, η οποία έχει επικρίνει την κυβέρνηση για την πρόθεσή της σχετικά με επιπλέον εξετάσεις, κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών.

Τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και το κόμμα του VMRO-DPMNE ανέφεραν όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι οι διαμαρτυρίες αυτές των φοιτητών υποκινούνται από την αντιπολίτευση και από μέσα ενημέρωσης, που πρόσκεινται σε αυτήν, καθώς και από ορισμένους καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών.

Εκπρόσωποι των φοιτητών σημείωσαν ότι ο κ. Γκρούεφσκι και η κυβέρνηση του υποτιμούν το φοιτητικό κόσμο της χώρας με τέτοιου είδους ισχυρισμούς και υποστήριξαν ότι τα κίνητρα της διαμαρτυρίας τους σε καμία περίπτωση δεν είναι κομματικά.

Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται ζητούν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποσύρει την πρότασή της για επιπλέον εξετάσεις, ωστόσο η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από την θέση της αυτή. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την εισαγωγή επιπλέον εξετάσεων θα βελτιωθεί η ποιότητα των σπουδών και οι γνώσεις των φοιτητών, κάτι που αμφισβητεί η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει δηλώσει ότι δεν κατανοεί τις αντιδράσεις των σημερινών φοιτητών, αφού, όπως είπε, οι εξετάσεις αυτές θα ισχύουν για όσους φοιτητές εγγραφούν στα πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά και όχι για τους σημερινούς φοιτητές.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους θεωρούν ότι με την εισαγωγή επιπλέον εξετάσεων δεν θα βελτιωθεί η ποιότητα των σπουδών και πως με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί η αυτονομία του Πανεπιστημίου. Καλούν δε και τους μαθητές να υποστηρίξουν το αίτημά τους, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης για επιπλέον εξετάσεις στα πανεπιστήμια αφορά τους μελλοντικούς φοιτητές.