17 Δεκεμβρίου 2014

Αντιδράσεις Αλβανών στο εθνικιστικό παραλήρημα Γκρουέφσκι

Μόνον στα Σκόπια στήθηκαν 100 «μακεδονικά» μνημεία

Σφοδρή επίθεση στο εθνικιστικό παραλήρημα του Νικολάι Γκρουέφκι και της κυβέρνησής τους εξαπέλυσε η αλβανική ΜΚΟ της ΠΓΔΜ ¨Πολιτικό Κέντρο για την Ελευθερία”.

Η οργάνωση, σε έκθεσή της, επιτίθεται...


... στην σκοπιανή κυβέρνηση για την πρακτική της να τοποθετεί παντού αγάλματα των “αρχαίων και μεσαιωνικών προγόνων”. Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του Τετόβου.

Το Τέτοβο είναι η κατεξοχήν αλβανική πόλη της ΠΓΔΜ και η τοποθέτηση εκεί αγαλμάτων ¨Μακεδόνων¨ προκαλεί την οργή του αλβανικού στοιχείου και εξάπτει το εθνοτικό μίσος, με τρόπο ώστε να ευνοείται το ξέσπασμα εθνοτικών ταραχών στο μέλλον, αναφέρει η έκθεση.

“Η προσπάθεια μνημειοποίησης της μακεδονικής ιστορίας, τα τελευταία χρόνια, ειδικά, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα μνημεία είναι απλώς όργανα επέκτασης της πολιτικής επιρροής των κυβερνώντων”, είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης Ντζαμπίρ Ντεράλα.

"Τα μνημεία προωθούν μια απίστευτα εθνοκεντρική θεώρηση της ιστορίας, προς όφελος του κόμματος VMRO του πρωθυπουργού Γκρουέφκι. Με τον τρόπο αυτό όμως προωθείται και η κουλτούρα της βίας. Έχουμε πάνω από 100 μνημεία μόνο στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων”, κατέληξε.

Οι εθνοτικές εντάσεις στο κρατίδιο των Σκοπίων μεταξύ Σλάβων και Αλβανών υπάρχουν από την στιγμή που το εν λόγω κρατικό μόρφωμα δημιουργήθηκε. Ωστόσο τελευταία τα επεισόδια έχουν αυξηθεί στη μικρή αυτή χώρα με τους 2,1 εκ. Κατοίκους, εκ των οποίων περισσότεροι από 500.000 είναι Αλβανοί.

Η ένταση, δε, είναι τόσο εμφανής, ώστε ο επιτετραμμένος της ΕΕ στη χώρα Ρίτσαρντ Χόουβιτ, προειδοποίησε ανοικτά τις αρχές να είναι σε επιφυλακή, ώστε να αποτραπεί κάθε αφορμή που θα μπορούσε να χειροτερεύσει την κατάσταση και θα είχε ως αποτέλεσμα νέο σοβαρό ξέσπασμα εθνοτικής βίας. (Balkan insight)