3 Ιανουαρίου 2015

Και όμως, η Τουρκία δεν αποσύρει το Barbaros από την Κύπρο

Με την λήξη της παράνομης NAVTEX από την Τουρκία (δέσμευση θαλάσσιας έκτασης για λογαριασμό της, που περιλαμβάνει ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ) στο τέλος του 2014, το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Barbaros, έφυγε...


... από τα κυπριακά ύδατα και κατευθύνθηκε -πάλι παρανόμως- στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Η αποχώρηση του πλοίου έδωσε την ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους να πιστέψουν ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων, αλλά μάλλον διαψεύδονται (οι γηγενείς Τουρκοκύπριοι και όχι οι έποικοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο από όλους να συνενωθεί το νησί, για να απαλλαχτούν από την κηδεμονία της Άγκυρας, και να απολαύσουν των αγαθών μιας δημοκρατικής χώρας εντεταγμένης μάλιστα στην Ε.Ε.).

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κ. Εργκιούν Ολγκούν, είχε δηλώσει πως το τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών ''Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά'' (''Barbaros Hayreddin Pasa''), ενδέχεται να αποχωρήσει από το νησί μετά την 30ή Δεκεμβρίου, ενώ και η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας είχε κάνει ''πανηγυρική'' σχετική αναφορά της (με τίτλο ''Αποχωρεί από τη Μεσόγειο το Barbaros και υπότιτλο ''Πράσινο φως για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο'').

Τα πράγματα όμως εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά. Ενώ το Barbaros βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αμμόχωστο, πληροφορίες της τουρκοκυπριακής εφημερίδας ''Κίπρις'' αναφέρουν ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Η ''Κίπρις'' αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Barbaros, ωστόσο επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας προς το παρόν δεν υπάρχει, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ''Φιλελεύθερου''. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι -συνεχίζοντας την ακραία στρατηγική τους- συνδέουν τα επόμενα βήματά τους με την δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των ερευνών του γεωτρυπάνου Saipem 10000 και συγκεκριμένα, την προγραμματισμένη νέα γεώτρηση στο οικόπεδο «Αμαθούσα». που αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη.

Στο onalert είχε δημοσιευθεί η εκτίμηση, την οποία είχε δημοσιευθεί και σ’ αυτήν την στήλη, ότι η Άγκυρα παίζει παιγνίδι εντυπώσεων -για αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης του ΟΗΕ μη εξαιρουμένου- όταν επιχειρούσε να εμφανίσει την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Barbaros στο τέλος Δεκεμβρίου από την Κυπριακή ΑΟΖ ως δήθεν χειρονομία καλής θέλησης για να ξανακαθίσει η κυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων για το Κυπριακό, αποκρύβοντας τότε ότι το σκάφος φεύγει επειδή λήγει η (παράνομη έτσι κι αλλιώς) NAVTEX που έχει εκδώσει για τις έρευνες, προετοιμαζόμενο για καινούργιες.

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε, ότι η Λευκωσία, αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, σε σχέση με το Barbaros. Είπε ακόμη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θέλει να δει τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι συγκεκριμένων εξελίξεων που θα σημειωθούν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, ώστε όταν επαναρχίσει ο διάλογος να έχει θετική προοπτική. Έστειλε επίσης το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναστείλει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ζητά η Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Τούτο για να γίνει, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα πρέπει πρώτα να αποχωρήσει το Barbaros και να δοθούν διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας- που είναι αυτονόητο ότι νοούνται με την έναρξη και πραγματοποίηση της γεώτρησης στο κοίτασμα ''Αμαθούσα''.

Να θυμίσουμε ότι ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να επεκτείνει τη NAVTEX της (μέχρι την 19η Μαρτίου) σε σχέση με τη νέα ερευνητική δραστηριότητα που θα αναπτύξει η κοινοπραξία ENI-KOGAS στο θαλάσσιο τεμάχιο ''9'' της κυπριακής ΑΟΖ.( στο κοίτασμα «Αμαθούσα»).

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της ''Κίπρις'', προκάλεσε ανησυχία στην τουρκοκυπριακή πλευρά για δημιουργία νέας κρίσης στις συνομιλίες του Κυπριακού, αφού είναι γνωστό ότι η Άγκυρα και η ψευτο-κυβέρνηση της ''ΤΔΒΚ'' θεωρούν ότι κακώς η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες και όλα πρέπει να γίνονται από τις δυο πλευρές. Θεωρεί δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία ανύπαρκτη, χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα. και ότι πρέπει να γίνει κοινή εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων.

Παραλλήλως προς όλα αυτά οι παραβιάσεις και παραβάσεις στον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο συνεχίζονται, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως ο Τούρκος ομόλογός του είναι φίλος του.

Πηγές: Κίπρις, Οnalert, Φιλελεύθερος
Ο Μακεδών