7 Ιουλίου 2015

Spiegel: Ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης, αλλά…

Για μια περίεργη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες τελειώνουν και παρόλα...


... αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του, αναφέρει το περιοδικό.

Για πρώτη φορά από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, τονίζει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους με μια νέα στρατηγική.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο το 61,3% των Ελλήνων συμφώνησε με την πορεία που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, τον ενίσχυσε, εκτιμά το περιοδικό.

Μεγάλο βήμα του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζει το Spiegel και την απόφασή του να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και να επιλέξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο διορισμός του, σημειώνει το περιοδικό, είναι ένα σημάδι ότι ο Τσίπρας επιθυμούσε στη θέση αυτή έναν άνθρωπο που τα πάει καλά με την Ευρώπη.

Παράλληλα σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και με την αντιπολίτευση.

Και οι υπόλοιποι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται έτοιμοι να συνεργαστούν, όπως απέδειξε η χθεσινή τους συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Παρόλα αυτά προειδοποιεί το Spiegel ότι η χαρά του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να μην διαρκέσει πολύ, καθώς εκτιμά ότι η τύχη του εξαρτάται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι πιστωτές της την Ελλάδα.