22 Απριλίου 2016

Οι Αμερικανοί θωρακίζουν το νέο Κουρδιστάν εις βάρος της Τουρκίας

Προχωρά εν μέσω εντάσεων στην Συρία το κουρδικό ζήτημα και όλα δείχνουν ότι οι προετοιμασίες για την ίδρυση του νέου κράτους, με αμερικανική «προστασία» και ρωσική συναίνεση εντείνονται.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα...


... Yeni Safak, αναφέρει πως οι ΗΠΑ αγοράζουν εκατοντάδες εκτάρια γης στο συριακό έδαφος, στην περιοχή του Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, με σκοπό τη δημιουργία εκεί στρατιωτικής βάσης και αεροδρομίου. Οι εκτάσεις (1.200 στρέμματα) αγοράστηκαν από το κουρδικό PYD, κάτι που σημαίνει πως οι Κούρδοι, πέραν των χρημάτων, δεν αποκλείεται να έλαβαν και κάποια ανταλλάγματα.

Οι Αμερικανοί κατασκευάζουν στρατιωτική βάση κοντά στο χωριό Σεχμπέτ, νότια του Κομπάνι, ενώ η αμερικανική αεροπορία θα κατασκευάσει βάση σε απόσταση 20 χλμ. της πρώτης στο χωριό Χαράμπ Ισκ. Επιπλέον οι Κούρδοι παραχώρησαν έκταση 400 ακόμα στρεμμάτων δωρεάν στους Αμερικανούς, σε ένδειξη καλής θέλησης, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα.

Εκεί θα δημιουργηθεί και τρίτη αμερικανική βάση εντός της ελεγχόμενης από τους Κούρδους περιοχής. Η εν λόγω περιοχή εκτείνεται μεταξύ Κομπάνι και ποταμού Ευφράτη και απέχει μόλις 21 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μιχάλης Ιγνατίου σχολιάζει επί του θέματος:

Πρώτον η κατασκευή αμερικανικών βάσεων στις κουρδικές περιοχές που ελέγχει το PYD-YPG, που οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές οργανώσεις, απαγορεύει ουσιαστικά στην Άγκυρα να επιχειρήσει νέα στρατιωτικά πλήγματα στην περιοχή.

Δεύτερον και ακόμα σημαντικότερο η εξέλιξη αυτή εξουδετερώνει πλήρως τη χρησιμότητα της τουρκικής βάσης του Ιντσιρλίκ και κατ' επέκταση περιορίζει και την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συντρίβοντας οριστικά τα ηγεμονικά σχέδια της νεοθωμανικής ηγετικής ομάδας της Άγκυρας, ενώ παράλληλα αποκτούν δικό τους έρεισμα στην περιοχή ελέγχοντας της εξελίξεις και τη ρωσική εμπλοκή εκεί.