25 Ιουνίου 2016

Η καθηγήτρια του Τσίπρα και το «Παραιτηθείτε»

«Μας κυβερνούν σήμερα οι “Μπανιάδες” μαζί με το παλιό ΠαΣοΚ»

«Το κόμμα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα παρεξέκλινε προς τον ριζοσπαστισμό και τον αριστερισμό» λέει η κυρία Ρούλα Καλαρά, καθηγήτρια του Τσίπρα και της Μπαζιάνα.

Η ιστορικότητα...


... των μαρμάρων της Βουλής κάνει πιστευτό ότι η φωνή του κάθε διαδηλωτή μπορεί να μεταφερθεί στο κτίριο και η διαμαρτυρία του να φτάσει ατόφια στα αφτιά του Πρωθυπουργού και των υπουργών. Στη διαδήλωση της Τετάρτης συμμετείχε μια διαδηλώτρια την οποία δύσκολα θα αγνοούσε ο Αλέξης Τσίπρας όσο προφυλαγμένος κι αν ήταν πίσω από τα κλειστά παράθυρα του γραφείου του.

Ήταν η Ρούλα Καλαρά, φιλόλογος καθηγήτρια που είχε μαθητές στην Α' Λυκείου τον κ. Τσίπρα και την Περιστέρα Μπαζιάνα. Στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς από τα 18 της χρόνια, συνταξιούχος αλλά όχι παροπλισμένη, η κυρία Καλαρά είναι μαχητική στο Facebook και ανήκει στην κλειστή ομάδα που «γέννησε» την ιδέα του «Παραιτηθείτε», αν και η διαδήλωση διοργανώθηκε αργότερα από μιαν άλλη ομάδα νεότερης γενιάς.

«Μετά ήρθε η απογοήτευση»
«Ο Αλέξης ήταν ένα πολύ συμπαθητικό παιδί. Οταν εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πήγα και του έδωσα συγχαρητήρια. Ενιωσα χαρούμενη που ένας πρώην μαθητής μου έγινε πρόεδρος του κόμματός μου. Μετά ήρθε η απογοήτευση. Το κόμμα υπό την ηγεσία του παρεξέκλινε προς τον ριζοσπαστισμό και τον αριστερισμό», διηγείται. Η κυρία Καλαρά έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με όσους ίδρυσαν τη ΔΗΜΑΡ και τώρα συμμετέχει στην κίνηση ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη.

Την Τετάρτη ήταν η απρόσμενη σελέμπριτι της διαδήλωσης έπειτα από τη συνέντευξη που έδωσε στο Mega. Κόσμος την πλησίαζε για να της δώσει συγχαρητήρια. «Εκφράσατε εμάς, τους απλούς πολίτες» της έλεγαν. Η αλήθεια είναι ότι στο Σύνταγμα δεν εμφανίστηκε ούτε το «κίνημα της κατσαρόλας» ούτε το «κίνημα της γραβάτας» ούτε το Κολωνάκι και τα πλούσια προάστια. Ούτε υποκινούμενες ομάδες ούτε «εχθροί του λαού».

Σκέτοι πολίτες ήταν, που υπέμειναν στωικά τον καυτό ήλιο, πολλοί συνταξιούχοι εκπρόσωποι της άλλοτε θαλερής μεσαίας τάξης και αρκετοί νέοι αντιπρόσωποι της «χαμένης γενιάς». Πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση, ήπια και ειρηνικά, περιφρουρώντας ο καθένας ατομικά τη διαφορετικότητά του από τους «Αγανακτισμένους» του 2011 και τα υβριστικά συνθήματα της πάνω και της κάτω πλατείας.

Η διαδήλωση είχε την ανοργανωσιά του αυθόρμητου, τα πανό ήταν σκόρπια, τα μικρόφωνα μετέδιδαν τα συνθήματα αλλά πρόδιδαν και τις διορθώσεις που έκανε ο ένας εκφωνητής στον άλλον. Τίποτε από αυτά δεν εμπόδισε τους συγκεντρωμένους να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση με τις σφυρίχτρες τους, ειδικά όταν η λέξη «ψεύτες» διαπερνούσε σαν ριπή αέρα και ανάγκαζε όσους στέκονταν στον προαύλιο χώρο της Βουλής να στρέψουν το βλέμμα τους προς τα κάτω.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, μια μικρή παρέα της Ανανεωτικής Αριστεράς -«η Ρούλα και οι φίλες της»- ψάχνει για σκιά κάτω από τις πικροδάφνες και δυσκολεύεται να πιστέψει αυτά που ζει.

«Ξέρετε ποιοι μάς κυβερνούν σήμερα; Οι "Μπανιάδες" μαζί με το παλιό ΠαΣοΚ!» λέει η κυρία Καλαρά με το ύφος του ανθρώπου που ξέρει καλά γιατί μιλάει. Ο Νίκος Βούτσης ήταν καθοδηγητής της στη Φιλοσοφική, με τον Νίκο Φίλη γνωρίστηκε όταν εκείνος εντάχθηκε στο Μαθητικό του Ρήγα, με τον Ανδρέα Νεφελούδη ήταν σύντροφοι για 40 χρόνια και τώρα αισθάνεται «αποτροπιασμό για την πολιτική αλητεία που έβγαλε αυτός ο άνθρωπος».

«Τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία»
«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συμβαίνει. Εμείς της Ανανεωτικής Αριστεράς ζούμε ένα δράμα, μια εμπειρία τραυματική. Εξευτελίζεται η ιστορία μας, ακυρώνονται ανθρώπινες σχέσεις. Με πρώην συντρόφους και φίλους ξεκόψαμε, αποστασιοποιηθήκαμε σιωπηλά. Προσωπικά έπεσα σε κατάθλιψη. Το δημοψήφισμα με έβγαλε στον δρόμο.

» Για μένα η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. H μήτρα από την οποία προερχόμαστε όλοι μας είναι βαθύτατα φιλοευρωπαϊκή. Αυτή η κυβέρνηση αποτελείται από μια ομάδα αμοραλιστών, με ιδεολογία τον εθνολαϊκισμό ο οποίος συμβολίζεται από τον εναγκαλισμό με τον Καμμένο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουν την εξουσία. Γι' αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι θα παραβίαζαν ακόμα και το Σύνταγμα. Φέρνουν μαζί τους μια παρακμή πολιτική, πολιτιστική και ηθική», τονίζει.

Η παρέα αυτή δίνει τη δική της μάχη επειδή δεν μπορεί να καθίσει στο σπίτι της. «Τίποτα δεν περιμένω από τη διαδήλωση. Ελπίζω κάποτε να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος» λέει η κυρία Καλαρά.

Παρόμοιες συζητήσεις γίνονταν στις περισσότερες παρέες, που δεν έδωσαν το παρών για να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά για να πουν ότι ο διχασμός δεν είναι ανεκτός, ότι οι ψεύτικες υποσχέσεις έχουν συνέπειες, ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει η χώρα Βενεζουέλα, ότι αν χρειαστεί θα προασπίσουν τη δημοκρατία. (Το Βήμα)