7 Ιουλίου 2016

Economist: Αν αποφασιστεί κούρεμα των ομολόγων στην Ιταλία θα έχουμε αυτοκτονίες

Αυτή είναι η επόμενη κρίση της Ευρώπης

Ένα λεωφορείο γράφει "Τράπεζα" και το μισό κρέμεται στην άκρη του γκρεμού. Στο τιμόνι είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Η φωτογραφία αυτή "κοσμεί" το άρθρο του Economist...
... για την κατάσταση στην Ιταλία και στις τράπεζές της.

Όπως γράφει, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο είναι πολύ νευρικοί. Και δεν είναι μόνο λόγω του Brexit. Είναι περισσότερο λόγω της Ιταλίας. Η Ιταλία, είναι η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μια από τις πιο αδύναμες. Χρέος, ανεργία και όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι λίγο καλύτερα από της Ελλάδας. Οι τράπεζες της χώρας είναι σε άθλια κατάσταση.

Ο Economist γράφει: «Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι οι επενδυτές "το έσκασαν". Οι μετοχές, των μεγαλύτερων τραπεζών έχουν χάσει την μισή τους αξία από τον Απρίλιο και το ξεπούλημα συνεχίζεται μετά το Brexit. Η μεγαλύτερη ανησυχία ακούει στο όνομα Monte dei Paschi di Siena. Η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, επιχειρήθηκε πολλές φορές να σωθεί αλλά πλέον αξίζει μόλις το ένα δέκατο της λογιστικής αξίας της».

Τον περασμένο Νοέμβριο ένας μικροομολογιούχος αυτοκτόνησε όταν κουρεύτηκαν τα ομόλογα που είχε σε μια μικρή τράπεζα. Αν ξανασυμβεί αυτό οι αυτοκτονίες θα είναι περισσότερες αφού ομόλογα 200 δις είναι στα χέρια μικροεπενδυτών.

Ο Economist δίνει δίκιο στον Ιταλό πρωθυπουργό ο οποίος δήλωσε ότι η πίεση στις τράπεζες της χώρας του δεν θα σταματήσει αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Και αυτό δεν θα γίνει παρά μόνο αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση των τραπεζών από το κράτος. Αν οι Ιταλοί χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ, το ευρώ θα πεθάνει.

Ο αρθρογράφος παίρνει σαφή θέση στο θέμα γράφοντας:  «Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθούνται οι κανόνες κατά γράμμα. Αν συμβεί αυτό, τότε θα οδηγηθούμε στην κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος. Έτσι, η σωστή κίνηση αυτή την στιγμή θα ήταν να επιτραπεί στην ιταλική τράπεζα να χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση των τραπεζών ως "μαξιλάρι" στις αδύναμες τράπεζες για να καταστείλει τους φόβους μιας συστημικής κρίσης. Μια τέτοια διάσωση θα πρέπει όμως να συνοδεύεται με όρους: το τραπεζικό σύστημα θα υποχρεωθεί σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων».

Tο σχέδιο Ρέντσι
Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρώμης, οι ιταλικές τράπεζες θα εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και το κράτος θα συμφωνήσει να αγοράσει όσους από τους τίτλους αυτούς δεν πωληθούν (σε ιδιώτες), ενεργώντας ως δίχτυ ασφαλείας. Η Ρώμη επιδιώκει μία ανακεφαλαιοποίηση, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, για την Paschi, προκειμένου αυτή να καλύψει τις ζημιές που θα υποστεί από το αίτημα της ΕΚΤ να μειώσει κατά 10 δισ, ευρώ το επίπεδο των κόκκινων δανείων της και να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση.

Το σχέδιο θα έπρεπε ιδανικά να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε μία πηγή, προσθέτοντας ότι μία συμφωνία είναι απίθανη πριν τις 29 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΕ.