6 Αυγούστου 2016

Τον πλήρη έλεγχο και της Αμυντικής Βιομηχανίας πήρε ο Ερντογάν

Τον πλήρη έλεγχο ακόμη και των βιομηχανικών παραγωγικών υποδομών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να πάρει η Τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα.

Πιο αναλυτικά...
... μετά τις συλλήψεις των συμμετεχόντων στο πραξικόπημα την διακοπή λειτουργίας των στρατιωτικών λυκείων του Ναυτικού  Deniz Lisesi στη Χάλκη και του Στρατού Kuleli Lisesi στην περιοχή Çengelköy, στα στενά του Βοσπόρου σειρά είχε η απόκτηση του πλήρη ελέγχου των στρατιωτικών εργοστασίων και ναυπηγείων τα οποία συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στην παραγωγή στρατιωτικού υλικού αναγκαίου για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού οπλοστασίου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με εκτιμήσεις η Τουρκική κυβέρνηση θα πάρει υπό τον πλήρη έλεγχό της τα δύο εργοστάσια συντήρησης αεροσκαφών και κινητήρων στις βάσεις του Eskisehir και της Καισάρειας, καθώς και τα οκτώ εργοστάσια βάσης του Τουρκικού Στρατού.

Εκτός από αυτές τις εγκαταστάσεις οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ιδιόκτητα ναυπηγεία στην Σμύρνη (Ναυπηγεία Alaybey), στην Κωνσταντινούπολη (Ναυπηγεία Pendik), όπου ναυπηγούνται οι τέσσερις πρώτες κορβέτες κλάσης Ada του προγράμματος MILGEM και στην κύρια ναυτική βάση του Τουρκικού Ναυτικού στο Gölcük όπου εκεί ναυπηγείται το σύνολο των υποβρυχίων της γειτονικής χώρας.

Τα εργοστάσια αυτά απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους (περισσότερους από 9.000 άτομα) και συνιστούν μια σημαντική οικονομική οντότητα στο σύνολο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας αναλαμβάνοντας την παραγωγή του αυτοκινούμενου πυροβόλου T-155 Fırtına τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-4ETM Simsek, T-38M Ari, RF-4ETM Isik, C-130 Erciyes, και των ελικοπτέρων UH-1H Iroquois και AH-1P/S Cobra.  

Στο άμεσο μέλλον θα κριθεί η αποφασιστικότητα του Τούρκου Προέδρου να αποδυναμώσει περαιτέρω το Στράτευμα με την απόκτηση του πλήρη ελέγχου του Επιχειρηματικού Επενδυτικού Οργανισμού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ΟΥΑΚ, ο οποίος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του 70 συνολικά εταιρείες με 28.000 υπαλλήλους.

Μεταξύ των εταιρειών που ανήκουν ή στις οποίες συμμετέχει ο ΟΥΑΚ είναι μία αυτοκινητοβιομηχανία, μια εταιρεία τροφίμων, τσιμεντοβιομηχανία, αλουμινοβιομηχανία, μεταφορική εταιρεία, χαλυβουργία, επενδυτική εταιρεία, ασφαλιστική εταιρεία, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρεία εισαγωγής φυτοφαρμάκων, κατασκευαστική εταιρεία και αμυντική βιομηχανία. (viadiplomacy)