12 Σεπτεμβρίου 2016

Βίτσας: Δεν συμφέρει την Τουρκία να "σπάσει" τη συμφωνία για το προσφυγικό

Το προσφυγικό και η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας  θα είναι στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα στην Πορτογαλία.   

Ο κ. Βίτσας θα έχει...
... την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις κι εμπειρίες με την υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας Constanca Urbano de Susa αλλά και με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων Eduardo Cabrita.

Ένα από τα φλέγοντα θέματα που απασχολεί τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη είναι το εάν η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και σπάσει τη συμφωνία που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το προσφυγικό.  

Ο κ. Βίτσας συνομιλώντας την περασμένη εβδομάδα με το Οnalert είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν συμφέρει την Τουρκία να σπάσει τη συμφωνία καθώς βρίσκεται σε μια αστάθεια και για να αποκτήσει σταθερότητα πρέπει να κάνει συμμαχίες στο εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή της Τουρκία να αποκαταστήσει διαύλους με άλλες χώρες, είναι εμφανής, υποστήριξε ο κ. Βίτσας, αλλά δεν είναι πάντα επιτυχής.

Οι τουρκικές απειλές πάντως για την συμφωνία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης του κ. Βίτσα και με τον Ισπανό υφυπουργό άμυνας Marcos Perestrello, με τον οποίο θα συζητήσουν και θέματα διμερούς αμυντικού ενδιαφέροντος.

Στην αρμοδιότητα του Marcos Perestrello, υπάγεται και η Ισπανική ακτοφυλακή, κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφενός η χώρα έχει διαθέσει σκάφος στην Frontex το οποίο περιπολεί στο Λέσβο, αλλά αφετέρου επειδή έχουν ήδη ξεκινήσει και συζητήσεις για μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά.

Το θέμα της θαλάσσιας επιτήρησης αναμένεται να συζητήσει ο Δημήτρης Βίτσας και στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στην Πορτογαλία, (STRIKFORNATO) το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και είχε πρωταγωνιστήσει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη το 2011.

Στην Ελλάδα η αποστολή του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο είναι σε "χαμηλή ένταση", καθώς οι προσφυγικές ροές μάλλον ακολουθούν τις διαθέσεις της Τουρκίας, η οποία δεν πτοείται από την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών πλοίων, στα οποία άλλωστε συμμετέχει.

Ο κ. Βίτσας θα ανταλλάξει απόψεις με τους Ισπανούς αξιωματούχους και για το θέμα του πώς η Τουρκία υλοποιεί με αργούς ρυθμούς τη συμφωνία για το προσφυγικό. Ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αποσύρθηκαν οι Τούρκοι αστυνομικοί από τα ελληνικά νησιά και αντίστοιχα και οι Έλληνες από τα τουρκικά κέντρα υποδοχής και έτσι παρατηρείται μια στασιμότητα η οποία με δεδομένη και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, συγκριτικά με τους περασμένους μήνες, κάνει τα ελληνικά νησιά να ασφυκτιούν.

Οι πρόσφυγες στα νησιά βάσει της συμφωνίας δεν μπορούν να μετακινηθούν, οι επανεισδοχές είναι ελάχιστες και οι μεταναστευτικές ροές αυξημένες.

Τέλος, ο κ. Βίτσας θα επισκεφθεί κέντρα προσφύγων στην Πορτογαλία και θα ανταλλάξει εμπειρίες για το πώς διαχειρίζονται τα θέματα της φιλοξενίας των προσφύγων.