30 Ιανουαρίου 2017

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 22-29 Ιανουαρίου 2017

23.1.2017: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οργάνωσε συζήτηση με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις αυξανόμενες...


... εντάσεις στα δυτικά Βαλκάνια».

Ο πρόεδρος Επιτροπής, Ντέηβιντ ΜακΆλιστερ, δήλωσε: «Η περιοχή βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, που περιβάλλεται από κράτη μέλη και οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν συνέπειες στην Ένωση. Σε όλες τις χώρες της περιοχής έχουν αυξηθεί οι εντάσεις, η συμφιλίωση δεν είναι πλήρης, έχουμε εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των εθνοτήτων. Υπάρχει εθνικισμός, ριζοσπαστικοποίηση, ρωσική επιρροή, αδύναμη ελευθερία στα ΜΜΕ και αύξηση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του εθνικιστικού κόμματος της Μαρίν Λε Πεν, Jean-Luc Shafhauzer, στην παρέμβασή του έβαλε ένα ερωτηματικό: ποιες είναι αυτές οι ευρωπαϊκές αξίες που ζητούνται από τις χώρες των Βαλκανίων; «Οι αξίες αυτές μας οδήγησαν να βομβαρδίσουμε τη Σερβία και να εδραιώσουμε τη δημοκρατία στη χώρα αυτή. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες; Αναρωτιέμαι εάν οι ευρωπαϊκές αξίες οδήγησαν στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και ότι δεν απολαμβάνει αναγνώριση από τους διεθνούς οργανισμούς. Που μάλλον πρόκειται για μια επαρχία που μετατράπηκε σε ένα κράτος εν κράτει της μαφίας. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες. Καταδικάζεται τον εθνικισμό, ενώ η ίδια η ΕΕ έχει προβλήματα με τον εσωτερικό εθνικισμό της», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

ΑΛΒΑΝΙΑ
23.1.2017: «Όποιος δεν αισθάνεται Έλληνας, καλό θα ήταν να επιστρέψει στην πατρίδα του», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας το περιστατικό με τη φωτογραφία των επτά νεοσύλλεκτων αλβανικής καταγωγής, που φωτογραφήθηκαν σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον "αλβανικό αετό", στο κέντρο εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι. Ο Π. Καμμένος τόνισε πως υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο αναβίωσης του αλβανικού εθνικισμού, που εκφράστηκε πρόσφατα και με τι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, για τους Τσάμηδες.

24.1.2017: Ανάρτηση Αλβανού βουλευτή για το περιστατικό με το αλυτρωτικό σύμβολο των στρατιωτών αλβανικής καταγωγής, δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία: «Για πολλοστή φορά, το ελληνικό ρατσιστικό κράτος παίρνει τέτοια ακραία μέτρα εναντίον των πολιτών του, χωρίς να σέβεται τις βασικές ελευθερίες που προβλέπονται όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και από την εσωτερική του νομοθεσία», γράφει μεταξύ άλλων, και με θρασύτητα παραλληλίζει την περίπτωση με την ανάρτηση ελληνικών σημαιών στην χώρα του.

Ξεχνάει σκόπιμα πως πρόκειται για Ελληνική Κοινότητα, νομίμως αναγνωρισμένη. Τονίζει όμως, πως ενώ η χώρα του επιτρέπει τις ελληνικές σημαίες σε σπίτια ομογενών, η Ελλάδα αντιδράει και δεν αφήνει τους στρατιώτες να κάνουν ότι θέλουν στα στρατόπεδα. Ζητάει το θέμα να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Πάνο Καμμένο, που προανήγγειλε αυστηρές ποινές στους πρωταγωνιστές της φωτογραφίας.

25.1.2017: Με ανάρτησή του στο facebook προκαλεί εκ νέου ο Έντι Ράμα, αυτή τη φορά με αφορμή τη συμπλήρωση των 195 ετών από τον θάνατο του Αλή Πασά. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έγραψε μεταξύ άλλων: «Ελληνική επανάσταση, εξεγέρσεις στη Βουλγαρία και παραδουνάβιες ηγεμονίες που έληξαν με την ανεξαρτησία όλων αυτών των εθνών, οφείλουν πολλά στον Αλή Πασά στην κοινωνική, πνευματική και στρατιωτική τους προετοιμασία». Η ανάρτηση συνοδεύεται από ένα σκίτσο του Αλή Πασά.

25.1.2017: Μέχρι τώρα οι αλβανικές Αρχές δεν επέστρεψαν στην ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας, πολλές εκκλησίες και μοναστήρια και κράτησαν την κυριότητα αυτών με την δικαιολογία ότι τα κτίρια και οι χώροι έχουν ιστορική αξία και θα πρέπει να διαχειριστούν από το κράτος. Αλλάζουν όμως πολιτική. Τα αλβανικά δικαστήρια και πολλές κρατικές υπηρεσίες, αποφάσισαν να… ιδιωτικοποιήσουν ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια στην Βόρειο Ήπειρο. Χρησιμοποιώντας την συνήθη πρακτική πλαστογράφησης εγγράφων και διαμέσου διεφθαρμένων δικαστών και κρατικών λειτουργών, επιτήδειοι κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν και στην συνέχεια να πουλήσουν κτήμα έκτασης 400.000 τετραγωνικών μέτρων αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ όπου περιλαμβάνει και το μοναστήρι.

25.1.2017: Κάποιο "φρένο" στα σχέδια του Έντι Ράμα στην καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών, βάζει ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας, κάνοντας λόγο για παράνομες ενέργειες εις βάρος των ιδιωτικών περιουσιών. Ο Συνήγορος του Πολίτη «Ζητά εδώ και τώρα τον αυστηρό σεβασμό της νομικής διαδικασίας, η οποία έχει παραβιαστεί ως προς την έγκριση του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας. Την αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας στην εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου ανάπλασης».

26.1.2017: O πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σε ομιλία του στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, ανέφερε πως αν η Σερβία δεν σεβαστεί το Κοσσυφοπέδιο, τότε αυτό σημαίνει πως τα Τίρανα μαζί με την Πρίστινα θα πρέπει να κηρύξουν το πόλεμο κατά του Βελιγραδίου. «Ή θα ισχύσουν οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει, αλλιώς πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να παγιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία και να αφήσουν πίσω τις έχθρες του παρελθόντος», είπε.

26/.1.2017: Με επένδυση 1,1 εκατ. ευρώ η Αλβανία βελτίωσε τις εγκαταστάσεις αποθηκών καυσίμων για την Αεροπορία της, με την τοποθέτηση νέου συστήματος ασφάλειας, εξωτερικής περίφραξης, συστήματος επιτήρησης φωτισμού και βιντεολήψης σε 24ωρη βάση. Ανασκευάστηκαν και οι εγκαταστάσεις διαμονής των πιλότων (των ελικοπτέρων) καθώς και του χώρου ψυχαγωγίας - κυλικείου. Μέρος αυτής της επένδυσης ήταν η δημιουργία νέων αποθηκών καυσίμων, που κατασκευάσθηκαν βάσει των προτύπων του ΝΑΤΟ.

22.1.2017: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών στις ΗΠΑ, καθώς και δέσμευση όλων των λογαριασμών του Ντόντικ στη χώρα και άλλα κράτη, που υποστηρίζουν το μέτρο. Στα τέλη του περασμένου χρόνου η αμερικανική Πρεσβεία στο Σαράγεβο απέρριψε αίτημα του Ντόντικ για διπλωματική θεώρηση, που ζήτησε, για να παραβρεθεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
24.1.2017: Σε σταθερή βραδεία άνοδο βρίσκεται η βουλγαρική οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικού Κεφαλαίου, Βασίλ Βέλεφ. Η οικονομία θα αυξηθεί κατά 3% και εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, ίσως ακόμη περισσότερο. Στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών τα εισοδήματα στη Βουλγαρία αυξάνονται με ρυθμό ανάπτυξης που καθορίζεται ως πρώτος στην Ευρώπη. Η αύξηση των εσόδων για το τρέχον έτος αναμένεται με αύξηση 5 έως 6 τοις εκατό, είπε ο Βελεφ. (Στα χίλια λέβα = 500 περίπου ευρώ, βρίσκεται ο μέσος μισθός).

25.1.2017: Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την αίτηση που είχε υποβληθεί από τον Ιλχάν Κιουτσούκ του (τουρκικού) κόμματος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, που ισχυρίσθηκε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα πολλών ψηφοφόρων της Βουλγαρίας, αιτώντας να επιτραπεί η χρήση της μητρικής (τουρκικής) γλώσσας κατά την προεκλογική περίοδο στη χώρα.

Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών και δεν μπορεί να αποφασισθεί από τις Βρυξέλλες. Το Σύνταγμα της Βουλγαρίας προσδιορίζει τη βουλγαρική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα και ο εκλογικός κώδικας ορίζει σαφώς ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται στη βουλγαρική γλώσσα.

26.1.2017: Εντατικοί έλεγχοι από την Εφορία της Ελλάδας για την προμήθεια από Έλληνες επιχειρηματίες βουλγαρικών POS, με τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τα capital controls, ενώ μέσω της κάρτας που προμηθεύονται μπορούν ακόμα και να κάνουν αναλήψεις έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού έως 100.000 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, φοροδιαφεύγουν.

27.1.2017: Σε δηλώσεις προέβη ο Γιορντάν Αραμπατίζεφ, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Διεθνών Μεταφορέων, σύμφωνα με τον οποίο οι βουλγαρικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε αντίποινα, αν οι Έλληνες αγρότες αποκλείσουν τα σύνορα, μη επιτρέποντας την είσοδο στη Βουλγαρία των φορτηγών με ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ψάρια.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να μη επιτραπούν πια τα μπλόκα στα σύνορα, αλλά εμείς δηλώσαμε σαφέστατα στην ελληνική εισαγγελική Αρχή ότι αν υπάρξουν αποκλεισμοί συνοριακών διόδων αυτό θα σήμαινε ότι το ελληνικό κράτος δεν έκανε τη δουλειά του. Υπάρχουν κείμενα στην ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται ο αποκλεισμός εθνικών οδών και μεθοριακών σταθμών», επεσήμανε ο Αραμπατζίεφ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
23..1.2017: Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πρίστινα χιλιάδες Κοσοβάροι εξέφρασαν υποστήριξη στον π. διοικητή του Στρατού Απελευθέρωσης του Κοσσόβου (UCK), π. πρωθυπουργό και ηγέτη της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι. Στην κεντρική πλατεία της πόλης το πλήθος κάλεσε για άμεση απελευθέρωση και άνευ όρων αθώωση του Χαραντινάι από γαλλικό δικαστήριο, η οριστική απόφαση του οποίου θα ληφθεί σύντομα.

Το δικαστήριο στη γαλλική πόλη Κολμάρ θέσπισε ο Χαραντινάι να μη κρατηθεί μέχρι να ληφθεί απόφαση σχετικά με το αίτημα της Σερβίας να εκδοθεί. Το διαβατήριο του Χαραντινάι, αφαιρέθηκε και ο ίδιος υποχρεώνεται δύο φορές την εβδομάδα να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα.

25.1.2017: Ο βουλευτής της Σερβίας, Bojan Torbica, ξυλοκοπήθηκε άγρια από δύο Αλβανούς μασκοφόρους άνδρες, ενώ μετά την αποθεραπεία σε νοσοκομείο στη βόρεια Μιτρόβιτσα, μεταφέρθηκε αμέσως στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με σερβικές και αλβανικές πηγές το άγριο και επικίνδυνο συμβάν έλαβε χώρα κοντά στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα στην βόρεια Μιτρόβιτσα.

«Δύο Αλβανοί μασκοφόροι σταμάτησαν στο μοτέλ «Beli Dvor» στη βόρεια Μιτρόβιτσα, το αυτοκίνητο μάρκας Audi A6 στο οποίο βρισκόταν ο Σέρβος βουλευτής Bojan Torbica. Οι μασκοφόροι ανάγκασαν τον βουλευτή να βγει από το όχημα με την βία και άρχισαν να τον κτυπούν με γροθιές και κλωτσιές προκαλώντας του τραύματα  στο κεφάλι, ενώ οι ίδιοι μετά από λίγο διέφυγαν σε άγνωστη κατεύθυνση», δήλωσαν οι Αρχές.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
24.1.2017: Οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο ενημέρωσαν τον διαμεσολαβητή και τους κρατικούς θεσμούς για ανεπίτρεπτες διακρίσεις, στη χρήση του κυριλλικού αλφαβήτου στην χώρα, το οποίο είναι ίσο με τη λατινική γραφή, αλλά είναι σχεδόν  απόβλητο από τις επικοινωνίες του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών. Η χρήση του κυριλλικού στη χώρα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

25.1.2017: Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελλάδας, το σχέδιο νόμου για την προσχώρηση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Αναμένεται η απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ εάν θα προχωρήσει η υπόθεση ένταξης του Μαυροβουνίου, μετά την κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

ΣΕΡΒΙΑ
23.1.2017: Στο Βελιγράδι άνοιξε γραφείο της Bank of China, που θα λειτουργεί όχι μόνο στο έδαφος της Σερβίας, αλλά και στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας και Αλβανίας. Η Bank of China είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας. Η έδρα της είναι στο Πεκίνο αλλά διαθέτει και μεγάλο υποκατάστημα στο Χονγκ Κονγκ, απασχολεί 300.000 άτομα. Ιδρύθηκε το 1912 και είναι σήμερα η 8η μεγαλύτερη τράπεζα διεθνώς. Μέχρι το 2005 ήταν αποκλειστικά κρατική τράπεζα, ενώ μετέπειτα υπάρχουν και ιδιωτικά μειοψηφικά μερίδια.

24.1.2017: Την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε ο νέος κύκλος έντασης ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο και οι απειλές για νέα ένοπλη σύρραξη στα Βαλκάνια. Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε στις Βρυξέλλες αντιπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για διαβουλεύσεις, με στόχο να δρομολογηθεί διάλογος και να αποκλιμακωθεί η κρίση.

24.1.2017: Ο Γιονούζ Μούσλιου, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Πρέσεβο, Μέντβεντζας και Μπουγιάνοβατς, χαιρέτισε την πρόταση του ακαδημαϊκού του Κοσσυφοπεδίου, Ρετζέπ Κόσια, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, να δοθεί, δηλαδή, το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου (στη Σερβία) με αντάλλαγμα την Κοιλάδα του Πρέσεβο.

26.1.2017: Σερβία και Κοσσυφοπέδιο θα πραγματοποιήσουν σειρά διαπραγματεύσεων κορυφής. Τέτοια απόφαση ελήφθη στον πρώτο γύρο της συνάντησης κορυφής μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έγινε μια ειλικρινής συνομιλία για θέματα, στα οποία κάθε μία από τις πλευρές είχε απολύτως αντίθετες απόψεις. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι υπογράμμισε, ότι στη διάρκεια του πρώτου γύρου της συνάντησης κορυφής οι αντιπρόσωποι του Κοσσυφοπεδίου κατέστησαν σαφές, ότι το Κοσσυφοπέδιο θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις ως κυρίαρχο κράτος.

26.1.2017: Μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν στη Σερβία, καλώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Συγκεντρώθηκαν μπροστά σε παλιά αποθήκη στο κέντρο του Βελιγραδίου, που χρησιμοποιείται για προσωρινή στέγη για εκατοντάδες άνδρες και αγόρια από χώρες σαν το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Οι διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες με συνθήματα "Ελευθερία της κίνησης" και "Σας παρακαλούμε, ανοίξτε τα σύνορα". Περίπου 7.000 μετανάστες εγκαταστάθηκαν σε προσφυγικά κέντρα στη Σερβία ή κοιμούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς στα πάρκα παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα από τις αρχές Ιανουαρίου.

27.1.2017: Η Σερβία δέχθηκε οκτώ μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mig-29 και δύο αντιπυραυλικά συστήματα Buk, ως "δώρο" προς το σερβικό κράτος από τη Λευκορωσία.  Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Ζόραν Τζόρτζεβιτς δήλωσε ότι οι προμήθειες παρέχονται δωρεάν, υπό την προϋπόθεση ότι η Σερβία θα καλύπτει το κόστος των επισκευών και τον εκσυγχρονισμό τους. «Προτιθέμεθα να διαπραγματευθούμε την αγορά του περίφημου (αντιπυραυλικού συστήματος) C-300 με τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

ΣΚΟΠΙΑ
22.1.2017: Εικοσιπέντε Σλοβάκοι συνοριοφύλακες έφθασαν στα Σκόπια και θα αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ελλάδα στις περιοχές Μοναστηρίου. Φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, με οχήματα παντός εδάφους, θερμικές κάμερες και συσκευές νυχτερινής όρασης. Θα παραμείνουν ένα μήνα με ενδεχόμενο παράτασης.

22.1.2017: Ο εκπρόσωπος του αλβανικού κόμματος DUI, δήλωσε ότι το κόμμα του δέχεται πιέσεις για "την παραβίαση της αρχής", σύμφωνα με την οποία «ο νικητής της αλβανικής κοινότητας επιλέγει ως κυβερνητικό εταίρο το νικητή της σλαβικής κοινότητας». Φαίνεται πως ο Αλί Αχμέτι θέλει να συνεργαστεί με τον Γκρούεφσκι, αλλά τα ΜΜΕ, κυρίως τα αλβανικά, τον κατηγορούν για "προδοσία" αν σχηματίσει πάλι κυβέρνηση με το κόμμα του Γκρούεφσκι.

22.1.2017: Ο μέσος μηνιαίος μισθός στα Σκόπια ανέβηκε σε σχέση με τα τέλη του 2015, κατά 1,8 %, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.  Έτσι, ο έφθασε στα 32.877 δηνάρια και ο καθαρός τα 22.380 δηνάρια, που αντιστοιχούν σε 364 ευρώ.

23.1.2017: Δέκα εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στα Σκόπια -από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, περιόδου 2007-2013-, για κοινά συνοριακά έργα μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων. Πρόκειται κυρίως για συνοριακές υποδομές, προστασία της κοινής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.ά.

23.1.2017: Υπήρξε προσέγγιση των απόψεων του Γκρούεφσκι με το αλβανικό κόμμα DUI, του Αλί Αχμέτι, για συγκυβέρνηση, από την στιγμή που το θέμα της διγλωσσίας μάλλον επιλύεται. Όχι με αλλαγή του Συντάγματος, αλλά με ψήφιση νόμων που θα επιτρέπουν την χρήση των δύο γλωσσών (σλαβική και αλβανική). Όμως τρεις βουλευτές αρνούνται την συμμαχία με τον Γκρούεφσκι και αναζητούνται τώρα βουλευτές από άλλα κόμματα για να στηρίξουν την κυβέρνηση που πρέπει να έχει, τουλάχιστον, 61 βουλευτές.

26.1.2017: Τα Σκόπια επιχαίρουν επειδή ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια επίσκεψη του στα Σκόπια τα εξής:  «Η "Μακεδονία" είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, από το Γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ-FYROM).

26.1.2017: Τα Σκόπια και η Σερβία, επιλέχθηκαν από την Ε.Ε., όπου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνόρων θα έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων στα εδάφη τους, για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την επιστροφή των μεταναστών. Επιστροφή δηλαδή στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι ουσιαστικά τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι το Αιγαίο, αλλά τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, και η Ελλάδα βρίσκεται εκτός.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
25.1.2017: Τον τίτλο της καλύτερης γυναίκας σεφ στον κόσμο απέσπασε η Άνα Ρος από τη Σλοβενία, η οποία δημιουργεί ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες στο εστιατόριο Hisa Franko της πόλης Κόμπαριντ. Τον τίτλο «The World's Best Female Chef» απονέμουν ειδικοί της γαστρονομίας, οι οποίοι επισκέπτονται τα 50 καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Η Ρος ανακηρύχθηκε Καλύτερη Γυναίκα Σεφ από το portal «Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια στον Κόσμο», χάρη στην ακρίβεια, την αγάπη της στη λεπτομέρεια και τη φαντασία της.