12 Ιανουαρίου 2017

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό

Η εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας...


... του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης.

'Οπως αναφέρεται από τα Ηνωμένα 'Εθνη, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα ξαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί. Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Σχόλιο: Δεν γνωρίζουμε επακριβώς πού συμφώνησαν, όπως όμως έγινε η ανακοίνωση, δεν αναφέρεται η ιδιότητα του Ν. Αναστασιάδη (εκπρόσωπος Ε/κ, ή και Πρόεδρος Κύπρου), δε υπάρχει ο ΟΗΕ (μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά, η δε Ε.Ε. αναφέρεται ως "παρατηρητής" (δηλαδή σαν αυτόν που παρατηρεί δύο που παίζουν τάβλι;).

Αυτές τις ανησυχίες θέλησε να διασκεδάσει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας «να αναμένετε αύριο να δείτε το πού θα είναι η κάθε πλευρά και ποιος θα έχει το λόγο. Το θέμα αυτό έχει λήξει, μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη στην οποία θα είναι και η ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέλος».