11 Ιανουαρίου 2017

Η υποστήριξη του Τραμπ προς το Ισραήλ φέρνει "θερμές καταστάσεις"

Η ακολουθούμενη από τον Ομπάμα πολιτική παραμερισμού του Ισραήλ από γεγονότα που έχουν άμεση επίπτωση στην ασφάλειά του, οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων...


... Ισραήλ-ΗΠΑ. Αυτήν την πολιτική έρχεται να αλλάξει ο Τραμπ, υποσχόμενος πολλά στους Ισραηλινούς, μέχρι σημείου να τον θεωρούν ως τον αναμενόμενο Μεσσία.

Η πολιτική Τραμπ, ανεξαρτήτως της ορθότητάς της ή μη, θα ανάψει φωτιές στην Μ. Ανατολή, αφού ανατρέπει τα υπάρχοντα status quo, και επαναφέρει την κατάσταση σε εποχές Ιντιφάντα, όπως απειλούν ήδη οι Παλαιστίνιοι, ιδιαίτερα αν υλοποιηθεί η υπόσχεση Τραμπ προς Ισραηλινούς ότι θα μεταφέρει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ενέργεια που απέφυγαν όλα τα κράτη του κόσμου από το 1949 που ιδρύθηκε το ισραηλινό κράτος.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει ως αποτέλεσμα την αιματοχυσία, απείλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε σημαίνον στέλεχος της Φατάχ, της πτέρυγας των Παλαιστινίων δηλαδή που ελέγχει τη Δυτική Όχθη. «Πεποίθησή μου είναι ότι ενδεχόμενη "αμερικανική ανοησία" θα προκαλέσει ανάφλεξη στις παλαιστινιακές περιοχές, ήταν τα λόγια του Σουλτάν Αμπού Αλ Εϊνέιν, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ και συμβούλου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, μιλώντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Alghad TV.

Η απόφαση του Τραμπ για μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ προκαλεί σκεπτικισμό όμως ακόμα και στους πιο "σκληρούς" κύκλους του Ισραήλ, καθώς ο,τιδήποτε γίνει, σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του είναι η επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής. Σε συνδυασμό με τη θέση που έχει εκφράσει ο Τραμπ για τους ισραηλινούς εποικισμούς, ότι καλώς ιδρύονται σε παλαιστινιακά εδάφη, και παρά την καταδίκη του Ισραήλ απόν ΟΗΕ γι’ αυτή του την ενέργεια, το μίγμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικό.

Αυτό μάλιστα, το έχει επισημάνει και ο "σκληρός" της ισραηλινής κυβέρνησης, υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος πιθανότατα διά των υπηρεσιών του υπουργείου του, αντιλαμβάνεται καλά τι πρόκειται να επακολουθήσει…

Ο κίνδυνος ανάφλεξης δεν θα έχει όμως μόνον αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και την εμπλοκή του Ιράν, επειδή ο Τραμπ τάχθηκε αντίθετος με την προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν δια της διπλωματικής οδού -όπου μέχρι εχθές επιστράφηκαν στην Τεχεράνη περί τα 10 δισ. δολ. από τα "παγωμένα" στις αμερικανικές Τράπεζες- και φέρεται αποφασισμένος για δυναμική αναμέτρηση.

Προχθές, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mahan, ζήτησε από τα ιρανικά πλοία που το προσέγγιζαν (περί τα 800 μέτρα) να μειώσουν ταχύτητα, και όταν δεν απάντησαν τα αντιμετώπισε με πυρά. Είναι σαφείς οι διαφορετικές θέσεις των δύο χωρών σχετικά με τον έλεγχο του Περσικού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι κάθε ιρανικό πολεμικό σκάφος που θα παρενοχλεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στον Κόλπο θα "δέχεται πυραύλους των ΗΠΑ". Ενώ, ο ναυτικός διοικητής του Ιράν υποναύαρχος Habibollah Sayyari είχε ανακοινώσει ότι ο 34ος στόλος της χώρας του έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στο στενό Bab al-Mandeb απέναντι από τις ακτές της Υεμένης. Ο Ιρανός ναύαρχος είπε για το ζήτημα αυτό: «Ο στόλος θα παρέχει θαλάσσια ασφάλεια στα ιρανικά πλοία για τα συμφέροντα του Ιράν στην ανοικτή θάλασσα».

Και μόνο αυτά τα δύο επεισόδια σε δύο ημέρες, καταδεικνύουν ότι θα υπάρξει ένταση, και είναι άγνωστη η θέση μέχρι στιγμής της Μόσχας, η οποία έχει συμπτύξει συμμαχία με Τουρκία και Ιράν, για αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Μάλιστα, έχει αναπτύξει και τα σύγχρονα πυραυλικά συστήματά της σε ιρανική περιοχή.

Υπενθυμίζω την κριτική για την αντιμετώπιση του Ισραήλ από την απερχόμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, που άσκησε ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω twitter. Η ανάρτησή του, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να αφήνουμε το Ισραήλ να αντιμετωπίζεται με τέτοια περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού. Κάποτε είχαν έναν καλό φίλο στις ΗΠΑ, αλλά όχι πια. Η αρχή του τέλους ήταν η απαίσια συμφωνία με το Ιράν, και τώρα αυτό (σ.σ. ψήφισμα ΟΗΕ). Ισραήλ μείνε δυνατό, η 20η Ιανουαρίου πλησιάζει γοργά!»
Ο Μακεδών