11 Ιανουαρίου 2017

Εισαγγελέας: "Όχι" στην έκδοση ακόμη δύο Τούρκων αξιωματικών

"Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες"

Τη μη έκδοση ακόμη δύο Τούρκων αξιωματικών πρότεινε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ενώπιον του ποινικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή...


... έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης της εισαγγελέως του β' ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία είχε εξετάσει το αίτημα των τουρκικών αρχών για τους πρώτους δύο αξιωματικούς από τους συνολικά οχτώ.

Ο κ. Βουρλιώτης έκρινε κι εκείνος ότι εάν οι στρατιωτικοί εκδοθούν στην Τουρκία για να δικαστούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ είπε ένα βροντερό όχι στην έκδοση των επόμενων δύο Τούρκων σε μία χειμαρρώδη αγόρευση, προκαλώντας χειροκροτήματα.

«Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν. Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον», ανέφερε.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ακόμη ότι οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί, αλλά οι εκζητούμενοι ήρθαν εδώ ως ικέτες.

«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για την  έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί.

» Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν», είπε στην αγόρευσή του ο αντεισαγγελέας.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου, ενώ αύριο και την Παρασκευή θα συζητηθεί η έκδοση των υπολοίπων 4 στρατιωτικών.