22 Φεβρουαρίου 2017

H Kίνα δοκιμάζει τον Τραμπ

Κατασκευή θέσεων για αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ν.Σινική Θάλασσα

Η Κίνα δοκιμάζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν ολοκλήρωσε δύο ντουζίνες κτιρίων στα τεχνητά νησιά...


... στην Νότια Σινική Θάλασσα. Τα κτίρια φαίνεται πως είναι κατασκευασμένα για να στεγάσουν πυραύλους εδάφους αέρος μακράς εμβέλειας, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

Το γεγονός είναι πιθανόν να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ δεδομένων των δηλώσεων περί σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στην Κίνα στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη την Νότια Σινική Θάλασσα από την οποία περνά το ένα τρίτο της παγκόσμιας εμπορικής ναυσιπλοΐας. Το Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Βιετνάμ επίσης έχουν εγείρει διεκδικήσεις στην ίδια περιοχή. Η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε την κατασκευή αυτών των νησιών ως παράνομη.

Η κατασκευή αυτών των κτιρίων με μετακινούμενες οροφές στις νησίδες-υφάλους Subi, Mischief και Fiery Cross, που είναι μέρος των νησίδων Spratly όπου η Κίνα έχει ήδη χτίσει στρατιωτικά αεροδρόμια μπορεί να θεωρηθεί στρατιωτική κλιμάκωση, δήλωσαν πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Οι Κινέζοι δεν χτίζουν κάτι απλά για το χτίσουν στην Νότια Σινική Θάλασσα και αυτές οι κατασκευές μοιάζουν σαν θέσεις για αντιαεροπορικούς πυραύλους, έτσι το τελικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για ακριβώς αυτό» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος πληροφοριών.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην «μη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας» και παρακίνησε τους εμπλεκόμενους να λάβουν δράση σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία. Η κινεζική πρεσβεία δεν απάντησε άμεσα.