23 Φεβρουαρίου 2017

ISIS και «μετριοπαθείς» ισλαμιστές σκοτώνονται μεταξύ τους στη ν.δ. Συρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Περισσότεροι από 130 τζιχαντιστές και «μετριοπαθείς» ισλαμιστές σκοτώθηκαν στις μάχες που μαίνονται από τη Δευτέρα στη νοτιοδυτική Συρία.

Τζιχαντιστές της οργάνωσης...

... Ισλαμικό Κράτος έχουν ανοίξει πόλεμο με τους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στην επαρχία Νταράα, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ και την Ιορδανία. Οι εχθροπραξίες εκτυλίσσονται στην επαρχία Νταράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει το συριακό τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν από αυτό που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ.

Στις μάχες, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιπαρατίθενται ο Στρατός Χάλεντ Μπεν Αλ Ουάλιντ, μια μικρή οργάνωση που έχει ορκιστεί υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος από τον Μάιο του 2016, και πάνω από δέκα ένοπλες οργανώσεις ισλαμιστών, ανάμεσά τους η ισχυρή Άχραρ αλ Σαμ.

Οι μάχες ξεκίνησαν με μια αιφνιδιαστική έφοδο αυτού του τζιχαντιστικού γκρουπούσκουλου εναντίον των ισλαμιστών στο δυτικό τμήμα αυτής της επαρχίας. Η τζιχαντιστική οργάνωση κατέλαβε τρεις κοινότητες, κυρίως τη Σάχεμ Αλ Τζούλαν, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ιορδανία.

Επίσης πήρε τον έλεγχο ενός λόφου στρατηγικής σημασίας ο οποίος επιβλέπει τη Νάουα, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις που ελέγχουν οι ισλαμιστές στη Νταράα. Η οργάνωση Χάλεντ Μπεν Αλ Ουάλιντ «θέλει να επεκτείνει την επιρροή της σε αυτό το τρίγωνο στρατηγικής σημασίας μεταξύ Νταράα, Ιορδανίας και του Γκολάν», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επαρχία Νταράα, λίκνο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ το 2011, έχει κατατεμαχιστεί σε περιοχές που ελέγχουν κυρίως ισλαμιστές, το καθεστώς, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος. Η ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον στρατό και στους ισλαμιστές. (tribune)