24 Μαρτίου 2017

ΗΠΑ και Ρωσία αφήνουν την Τουρκία στην τύχη της

Προ των πυλών η δημιουργία ενός πιο ελέγξιμου κουρδικού κράτους

Όλες οι μεγάλες δυνάμεις τείνουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία, ελέω της επικίνδυνης αλαζονείας του "σουλτάνου" Ερντογάν.

Κανείς πλέον...
... δεν είναι σε θέση να εμπιστευθεί τον φιλόδοξο ηγέτη της Τουρκίας, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να χάσει και το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ξέροντάς το και ο ίδιος, δήλωσε χθες πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την στάση που κρατούν Μόσχα και Ουάσινγκτον σχετικά με το συριακό και κουρδικό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο "προδοσίας" προς την μουσουλμανική χώρα.

Όπως πληροφορούμαστε και από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η Άγκυρα είναι αρκετά αναστατωμένη από τα τεκταινόμενα που συμβαίνουν στο συριακό-κουρδικό, αλλά και τη γενικότερη στάση που κρατάνε ΗΠΑ-Ρωσία στο θέμα.

"Είμαι ανήσυχος ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν προσοχή στην τρομοκρατική οργάνωση PYD. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη που έχουν υπό την κατοχή της", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ρωσία και ΗΠΑ εκπαιδεύουν ομάδες Κούρδων μαχητών τόσο στην Συρία όσο και στο Β.Ιράκ (που είναι και πολυπληθέστεροι) προκειμένου να είναι εκείνος ο στρατός που θα σταθεί ως κύριος σύμμαχος στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ISIS. Εξάλλου το Κρεμλίνου με τη σειρά του έχει πολλάκις επισημάνει πως στις διαπραγματεύσεις για το συριακό θα πρέπει να συμμετάσχουν και αντιπροσωπείες των Κούρδων.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως αυτή την στιγμή είναι μετέωρος.