25 Απριλίου 2017

Συλλυπητήρια Ερντογάν σε... Αρμένιους για τη Γενοκτονία

Αναίδεια και υποκρισία


Με την ευκαιρία των 102 ετών της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ...
... μήνυμα στο Αρμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Για ακόμη μια φορά ανακαλώ τις μνήμες των Οθωμανών Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στα εκατομμύρια των Οθωμανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους σε προβληματικές συνθήκες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφει το μήνυμα του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπέβαλλε τα συλλυπητήριά τους στους απογόνους των θυμάτων και υπενθύμισε το κοινό παρελθόν των δύο λαών και αναγνώρισε το ρόλο που διαδραματίζουν οι Αρμένιοι στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία.

«Ως  μια κοινότητα δύο φυλών στην περιοχή, οι Τούρκοι και οι Αρμένιοι έχουν μοιρασθεί μια κοινή ιστορία και πολιτισμό σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο και έχουν ζήσει "ώμο με ώμο" επί χίλια χρόνια. Η αρμενική κοινωνία συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας μας, τόσο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και στο πρόσφατο παρελθόν.

» Σήμερα οι Αρμένιοι είναι ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες της χώρας μας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε πτυχή της κοινωνικής πολιτικής και εμπορικής ζωή μας», αναφέρει το μήνυμα του Ερντογάν.

Σήμερα οι Αρμένιοι τιμούν σε όλον τον κόσμο τη Γενοκτονία από τους Οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια των ετών 1915-1917 σκοτώθηκαν 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι. Εκατό χρόνια μετά η Τουρκία δεν παραδέχεται ότι ήταν Γενοκτονία κατά των Αρμενίων, αλλά ότι ήταν θύματα του πολέμου, όπως και άλλων εθνικοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Επίσης, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν 300 με 500 χιλιάδες Αρμένιοι  καθώς και πολλοί Τούρκοι που έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο, όταν οι Αρμένιοι ξεσηκώθηκαν κατά των Οθωμανών και τάχθηκαν με τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν εισβάλλει στη χώρα.