29 Απριλίου 2017

Έκλεισε μια υπόθεση …«κατασκοπείας» Αμερικανών-Κινέζων

Γυναίκα επιχειρηματίας με καταγωγή από το Χιούστον του Τέξας, καταδικάστηκε στην Κίνα σε 3,5 χρόνια φυλακή, συν απέλαση, για το αδίκημα της διενέργειας κατασκοπείας.

Η δίκη της 57χρονης Σάντι Φαν Γκίλις, με καταγωγή...
... από Βιετνάμ και Κίνα, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών…  Η καταδικασθείσα είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2015 στα σύνορα του Μακάο, ενώ είχε ολοκληρωθεί ταξίδι της στην ηπειρωτική Κίνα, συνοδεύοντας εμπορική αντιπροσωπεία από το Χιούστον. Την κατηγόρησαν για την κλοπή κρατικών απορρήτων τα οποία μάλιστα μεταβίβασε τρίτο μέρος.

Η εντολή απέλασής της από το δικαστήριο, αφενός απηχεί το ότι έχει ήδη υπηρετήσει το μισό της ποινής της, αλλά αφετέρου ίσως και να συνδέεται με την επιθυμία των Κινέζων να μην επιβαρύνουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία, αλλά και να νομιμοποιείται να αναμένει ανταπόδοση από την πλευρά των ΗΠΑ καθώς υπάρχουν πολλές υποθέσεις κατασκοπείας ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η απόφαση συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια αμερικανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων… Την αίσθηση συμπεφωνημένης εξόδου από την υπόθεση ενισχύει η διατυπωμένη πρόθεση των συνηγόρων της καταδικασθείσας να μην ασκήσουν έφεση στην απόφαση. (defence-point)