25 Απριλίου 2017

Bloomberg: O “καφκικός παραλογισμός” του ελληνικού χρέους

Το περίπλοκο και χωρίς ορατό τέλος θρίλερ του ελληνικού χρέους σχολιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι...
... αν και ο Franz Kafka θα εκτιμούσε τον παραλογισμό που επικρατεί κατά την "τελευταία στροφή στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης χρέους, οι επενδυτές δεν διασκεδάζουν".

Το Bloomberg, καταρχήν τονίζει ότι το ΔΝΤ διστάζει να συμμετάσχει σε ένα ακόμη πρόγραμμα για την Ελλάδα καθώς θέλει πρώτα η Αθήνα να συμφωνήσει σε μια σειρά αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων και οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους. Για το ΔΝΤ, το οποίο λογοδοτεί στα 189 κράτη–μέλη του, είναι κρίσιμης σημασίας να μην φανεί ότι η Ελλάδα απολαμβάνει ειδική μεταχείριση.

Στο σημείο αυτό, στην περίπλοκη εξίσωση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εμπλέκονται η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο το Bloomberg στέκεται ιδιαίτερα στον Wolfgang Schaeuble τον οποίο χαρακτηρίζει ανένδοτο όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με βάση τις επιθυμίες του ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πολιτικά “δαπανηρό” γι 'αυτόν και την καγκελάριο Angela Merkel πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Όσον αφορά το κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, το Bloomberg υποστηρίζει ότι η χώρα ήδη απολαμβάνει προνομιακούς όρους δανειοδότησης μέσω του ESM καθώς και περιόδους χάριτος στις αποπληρωμές της. Επίσης κάνει ειδική αναφορά στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα και το οποίο έχει δεσμευθεί να διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω οι περισσότερες χώρες-δανειστές της Ευρωζώηνη θεωρούν ότι προς το παρόν δεν απαιτείται κάποια πρόσθετη ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος και ότι τα πάντα θα επανεξεταστούν το 2018, όταν και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης. Από την άλλη μεριά, το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο και υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από την Ελλάδα να επιτυγχάνει τόσο υψηλό πλεόνασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, το Bloomberg επισημαίνει ότι είναι άγνωστο πως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ υπενθυμίζει και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι θα πάρει επιπλέον μέτρα, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί ελάφρυνση του χρέος από τη μεριά των πιστωτών.