25 Απριλίου 2017

Υπάρχει λόγος και η Ρωσία αυξάνει τα α/φ Su-34 στη Συρία;

Με τέσσερα μαχητικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Su-34 οι Ρώσοι ενισχύουν τις αεροπορικές τους στη Συρία, είτε εκτιμώντας ότι επίκειται περίοδος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων...


... με αλλαγή ενδεχομένως της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε για επίσπευση επίτευξης των στόχων προ της ενδεχόμενης αμερικανικής εμπλοκής.

Τα μαχητικά έφτασαν στην βάση Χμέιμιμ στην περιοχή της Λατάκιας, ενώ συνοδευόταν καθ’ όλη τη διαδρομή, από αεροσκάφος τύπου Tu-154 το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει προσωπικό εδάφους και υλικά για τη συντήρησή τους.

Όπως αναφέρει το έγκυρο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι δεν πέταξαν πάλι πάνω από την Τουρκία, «η αποστολή Tu-154 μαζί με ρωσικά μαχητικά είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και θεωρείται πως μπορεί να έχει δυο σκοπούς»:

Όπως εξηγεί, ο πρώτος σκοπός είναι «η καθοδήγηση των ρωσικών μαχητικών μέσα από μια αρκετά “περίεργη” διαδρομή, που περιλαμβάνει πτήση πάνω από την Κασπία (κάθετα σχεδόν προς νότο), στροφή δυτικά με πτήση πάνω από το Ιράν, στην συνέχεια πάνω από το βόρειο Ιράκ, Συρία και μετά προσγείωση στην Χμέιμιμ».

Ο δεύτερος σκοπός όμως, σύμφωνα με αναλυτές, είναι διότι «το Tu-154 χρησιμοποιείται και για να αλλοιώσει την υπογραφή των Su-34 στα αμερικανικά και τουρκικά ραντάρ ή ακόμη και να τα “κρύψει”»!  Με τα τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη, οι Ρώσοι διαθέτουν στη Συρία και τη βάση Χμέιμιμ συνολικά 12 βομβαρδιστικά Su-34, τα οποία συμπληρώνονται από 12 Su-24M2, τέσσερα Su-30SM, τέσσερα Su-35 και τέσσερα Su-25SM. (defence-point)