22 Μαΐου 2017

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - 13.-20 Μαΐου 2107

ΑΛΒΑΝΙΑ
14.5.2017: Σε συνέντευξή του, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αλβανία, Χινταγέτ Μπαϊρακτάρ, ανέφερε ότι η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν έχει ισχυρή παρουσία στην Αλβανία μέσω των σχολείων που λειτουργούν στη χώρα...


... αυτή (πέντε θρησκευτικές σχολές «Imam Hatip», δύο πανεπιστήμια και πέντε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και ζητήθηκε από τις αλβανικές Αρχές να τα κλείσουν.

14.5.2017: Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, η οργανωμένη ελληνική μειονότητα στην Αλβανία κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Οι πιθανότητες να μη εκλέξει βουλευτή στις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου εκλογές εμφανίζονται περισσότερο από ποτέ αυξημένες.

Το ιστορικό Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) -αποδυναμωμένο και αυτό- με έναν βουλευτή, τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ντούλε, έχει δηλώσει, μαζί με άλλους πενήντα περίπου κομματικούς σχηματισμούς που αντιπολιτεύονται τον σημερινό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ότι θα απόσχει από την κάλπη.

15.5.2017: Έλληνας πολίτης συνελήφθη από την αλβανική Aστυνομία σε τελωνειακό έλεγχο του αεροδρομίου Ρίνας. Ο 50χρονος  Έλληνας, με τα αρχικά Χ.Ι., συνελήφθη επειδή απέφυγε να δηλώσει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων που είχε μαζί  του. Τα χρήματα κατασχέθηκαν.

16.5.2017: Μετά τη "θητεία" τους στο χαλιφάτο 30 περίπου Αλβανοί τζιχαντιστές, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή, επέστρεψαν στην Αλβανία, και απλώς παρακολουθούνται από την αλβανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, επειδή δεν διέπραξαν κάτι παράνομο στην Αλβανία!

17.5.2017: Ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Αλβανία, Χινταγιέτ Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι το δίκτυο των «γκιουλενιστών» στην Αλβανία είναι εξαιρετικά οργανωμένο και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το εξαρθρώσει. Το ύφος του Τούρκου Πρεσβευτή μάλιστα είναι σαν η Αλβανία να πρόκειται για τουρκική επαρχία εις την οποία το τουρκικό καθεστώς έχει απόλυτη εξουσία δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Ο Τούρκος Πρεσβευτής επεσήμανε ότι η "ραχοκοκαλιά" της FETO στην Αλβανία είναι τα σχολεία της. Παράλληλα, ανέφερε ότι η οργάνωση του Γκιουλέν στην Αλβανία έχει δύο εκδοτικούς οίκους, εμπορικό επιμελητήριο, εμπορικές υπηρεσίες, ειδησεογραφική ιστοσελίδα, λογαριασμούς κοινωνικών μέσων δικτύωσης που κάνουν προπαγάνδα, έχουν θρησκευτικά ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

18.5.2017: Δύο τσουβάλια με σφαίρες για αυτόματα τυφέκια Καλάσνικοφ εντόπισαν και κατάσχεσαν, στην περιοχή του χωριού Εξοχή Ιωαννίνων, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας. Οι αστυνομικοί, κατά την περιπολία που έκαναν στη μεθόριο, κοντά σε παλιό νερόμυλο στον ποταμό Σαραντάπορο στην Εξοχή, εντόπισαν τα δύο τσουβάλια που περιείχαν 1.028 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου καλάσνικοφ, διαμετρήματος 7,62 x 39 mm.

19.5.2017: «Ούτε όταν η Αλβανία βρισκόταν υπό των κομμουνιστών δεν έγινε κάτι τέτοιο», είπε σε ομιλία του ο μουφτής, Μοχάμεντ Σουρτάρι, από το τζαμί της Παρούτσα της Σκόδρα, επικρίνοντας τη συμφωνία μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών ηγετών, Έντι Ράμα και Λουλζίμ Μπάσα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου, που συμπίπτει με το μπαϊράμ, τη μουσουλμανική γιορτή.  Ο μουφτής αναφέρθηκε επίσης επικριτικά στα φαινόμενα, όπου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι πιστοί μουσουλμάνοι είχαν να αντιμετωπίσουν την κατανάλωση αλκοόλ δίπλα ακριβώς στα τζαμιά της πόλης.

19.5.2017: Ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ και νυν πρόεδρος της "Λίγκας των Αλβανο-Αμερικανών Πολιτών", Τζόε Ντιογκουάρντι, σε ομιλία του κατά της διάρκεια ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο για την κατάσταση στα Βαλκάνια με έμφαση στα Σκόπια, ζήτησε το σλαβικό κόμμα VMRO-DPMNE με επικεφαλής τον Νίκολα Γκρούεφσκι, να ενταχθεί  στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ντιογκουάρντι επεσήμανε ότι  το «υπό την ηγεσία του Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, είναι ένα αντι-αλβανικό κόμμα, ένα κόμμα που χρησιμοποιεί βία στα Σκόπια».

19.5.2017: Κραυγή απόγνωσης αλλά και ανάθεμα εκτοξεύουν οι κάτοικοι του χωριού Πλάκα στη Βόρειο Ήπειρο όπου μέσα σε 48 ώρες σημειώθηκαν 10 διαρρήξεις σε κατοικημένες οικίες. Οι κάτοικοι νιώθουν τρομοκρατημένοι, καθώς όπως καταγγέλλουν «οι ληστές φέρεται να είχαν άριστη πληροφόρηση γύρω από τους στόχους που χτύπησαν καθώς και για τους ένοικους των σπιτιών». Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι σε όλα τα σπίτια οι ληστές μπήκαν και έφυγαν χωρίς να κλέψουν τίποτα κάτι που δημιουργεί υποψίες για οργανωμένο σχέδιο τρομοκράτησης του Ελληνισμού της περιοχής.

19.5.2017: Η Γενική Εισαγγελία προχωρεί την έρευνα για ακόμη τέσσερα στελέχη του Τουρκοτσάμικου κόμματος PDIU του Ιντρίζι και της Ντόντα. Έχει ήδη ενδείξεις επαρκείς για αξιόποινες πράξεις (διώξεις και καταδίκες στο εξωτερικό) για τα συγκεκριμένα υπό εξέταση πρόσωπα και ζήτησε πληροφορίες από την Interpol και Europol.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες τρεις βουλευτές του PDIU κρίθηκαν έκπτωτοι ακριβώς για το ποινικό τους παρελθόν. Ο Ιντρίζι έχει μετατραπεί σε καταφύγιο φυγόποινων. Πάντως, και άλλων πολιτικών δυνάμεων βουλευτές που απόλεσαν την ιδιότητα για βεβαρυμένο ποινικό μητρώο έχουν διακριθεί για ανθελληνική ρητορική. Κραυγαλέα η περίπτωση του σοσιαλιστή Αρτάν Γκάτσε. Τυχαία;

20.5.2017: Ο Έντι Ράμα, υποχώρησε τελικά στις πιέσεις και ήλθε σε συμφωνία για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πλέον μετατίθενται για μία εμδομάδα. Καθοριστική για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η επίσκεψη του Αμερικανού βοηθού Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών Hoyt Brian Yee, ο οποίος ουσιαστικά επέβαλε στον Αλβανό Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Λουζλίμ Μπάσα, τη λύση που είχαν προτείνει οι Γερμανοί. (Κατά τα άλλα αποφασίζουν οι λαοί).

Η κατ’ αρχάς συμφωνία των δύο κομμάτων εξουσίας και η μετάθεση των εκλογών, θα επιτρέψει μάλλον την κάθοδο και των κομμάτων που εκπροσωπούν την ελληνική κοινότητα.

ΒΟΣΝΙΑ
15.5.2017: Στην Βοσνία ετοιμάζουν άγαλμα της Μελάνια Τραμπ. Ο Μαρίνκο Ουμισέβιτς, αξιωματούχος στη συνέλευση της πόλης Μπάνια Λούκα και τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου Bema, θέλει να δημιουργήσει ένα άγαλμα φυσικού μεγέθους έξω από το εργοστάσιο παπουτσιών. Το άγαλμα θα κατασκευαστεί με γύψο από τον γλύπτη Στέβο Σέλακ, ο οποίος έχει δημιουργήσει γλυπτά του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλάντιμιρ Πούτιν.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
15.5.2017: Η κυβέρνηση είχε προτείνει τη θέσπιση του βασικού μισθού από τα 420 λέβα στα 460 λέβα (235 ευρώ), αλλά οι Βούλγαροι βιομήχανοι βλέπουν ότι μια τέτοια αύξηση της τάξης 20 ευρώ είναι ζημία στις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βασίλ Βέλεφ, το εργατικό δυναμικό της Βουλγαρίας μειώθηκε  κατά 73.000 άτομα. Ενώ, ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού, που βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο 239 χιλιάδες είναι πρόθυμοι να εργασθούν.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
17.5.2017: Όταν στο μη αναγνωρισμένο, πλήρως, Κοσσυφοπέδιο, έρθουν στην εξουσία οι ριζοσπάστες τον Ιούνιο, θα ενεργήσουν για την ενοποίηση όλων των "αλβανικών εδαφών", γράφει σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα "Ιζβέστια". Στις 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αφού η πλειοψηφία των βουλευτών στην ψηφοφορία που διεξήχθη δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης  στη σημερινή κυβέρνηση του Ίσα Μουσταφά.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Ριζοσπαστικού Κόμματος της "Αυτοδιάθεσης", που προωθεί την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι σημαντική κυβερνητική θέση ενδέχεται να λάβει ο πρώην πρωθυπουργός και υποστηρικτής της ενοποίησης όλων των Αλβανών, ο Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το Βελιγράδι.

20.5.2017: «Μεγάλες αποστολές ισλαμιστών από τη Σαουδική Αραβία δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο και προωθούν την ουαχαμπίτικη ερμηνεία του Ισλάμ, μέσα από τη διδασκαλία Σαουδαράβων ιεροκηρύκων», απαντά η γερμανική κυβέρνηση σε σχετικό ερώτημα της βουλευτή της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκντελέν, για τις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-Σαουδικής Αραβίας. Η βουλευτής διαπίστωσε ότι τα τελευταία χρόνια το Κοσσυφοπέδιο έχει μετατραπεί σε κέντρο της ισλαμικής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, κι αυτό κάτω από το βλέμμα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης KFOR, η οποία βρίσκεται στην περιοχή και στην οποία συμμετέχουν 700 Γερμανοί στρατιώτες.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
15.5.2017: Ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης του Μαυροβούνιου, ο Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς, κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο λόγος για την πρόταση αυτή είναι η απόφαση της Βουλής του Κοσσυφοπέδιου για αναβολή της ψηφοφορίας για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών.

«Η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου είναι ακόμα μια απόδειξη του σχεδίου της Αλβανίας. Πρόκειται για σχέδιο που αφορά και σε περιοχές της χώρας μας. Το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζει την εθνική μας κυριαρχία. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς.

18.5.2017: Ο πρώην Πρόεδρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς καταζητείται, αφού μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, το Γραφείο της Ιντερπόλ στην Ποντγκόριτσα εξέδωσε διεθνές ένταλμα για την σύλληψή του. Πριν από καιρό ο Μάροβιτς καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση, αλλά η εκτέλεση της ποινής αναβλήθηκε για λόγους υγείας. Στη συνέχεια το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μάροβιτς μπορεί να εκτίσει την ποινή του.

Ο καταζητούμενος Σβέτοζαρ Μάροβιτς είναι ο μόνος Πρόεδρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου από τη στιγμή της δημιουργίας της Ένωσης το 2003, μέχρι την διάλυσή της το 2006. Είναι κατηγορούμενος σε απάτες με εργοτάξια στην τουριστική πόλη της Μπούντβα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
17.5.2017: Το νέο κοίτασμα έχει αξία τεσσάρων δισ. δολαρίων και βρίσκεται στην περιοχή Buzău, στην νοτιοανατολική Ρουμανία και θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της από τη Ρωσία για τρία χρόνια. Αυτή τη δήλωση έκανε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου, κατά την παρουσίαση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο ρουμανικό κράτος τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν από την εταιρεία Rаmgкz ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

17.5.2017: Η ουγγρικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Ρουμανίας, Ερίκα Μπένκιο, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες χειρονομίες καλής θέλησης προς τις εθνικές μειονότητες. Τονίζει ότι οι υποσχέσεις για τους Ούγγρους κατοίκους της Άλμπα Ιούλια δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Όπως για παράδειγμα δεν επιτρέπεται  στην ουγγρική μειονότητα η χρήση της μητρικής της γλώσσας. «Οι Ούγγροι στη Ρουμανία εκτιμούν το γεγονός ότι η Ρουμανία σήμερα έχει αναλάβει δεσμεύσεις βάσει των διεθνών συνθηκών για τις εθνικές μειονότητες, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται και θεωρούνται αμελητέες».

18.5.2017: Οι δύο γιοι του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στη Ρουμανία για κυνήγι ελαφιών.

ΣΕΡΒΙΑ
15.5.2017: Στο έργο διασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι αναφέρθηκε εκτενώς στον λόγο του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια του Belt and Road Forum στην Κίνα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι θα είναι σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό ώστε να προχωρήσει άμεσα αυτό το σημαντικό σχέδιο που συνδέεται και με την σιδηροδρομική διασύνδεσης Βελιγραδίου-Βουδαπέστης που ολοκληρώνεται σύντομα.

15.5.2017: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς (και εκλεγείς Πρόεδρος), εξέφρασε την εκτίμηση ότι η "Μεγάλη Αλβανία" δεν θα πραγματοποιηθεί και τόνισε ότι είναι ένα "όνειρο των Αλβανών"’. «Οι Σέρβοι δεν πρέπει να ανησυχούν, επειδή δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας μιας "Μεγάλης Αλβανίας"», τόνισε, ευρισκόμενος στο Πεκίνο στο Φόρουμ των παγκόσμιων ηγετών.

16.5.2017: Η Σερβία αποκάλυψε τον πύραυλο ALAS-C, έναν εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο πύραυλο παράκτιας άμυνας. Ο πύραυλος αυτός διαθέτει σύστημα καθοδήγησης μέσω τηλεοπτικής εικόνας. Στις δοκιμές, έπληξε κινούμενο στόχο στα 12,5 χλμ. που σύμφωνα με τους κατασκευαστές του είναι η μισή απόσταση στην οποία μπορεί να χτυπήσει στόχους.

Η σερβική εταιρία EDePro που τον κατασκεύασε ανέφερε πως το βεληνεκές του θα αυξηθεί στα 50-60 χλμ. από τα 25 που είναι τώρα. Ο πύραυλος κατασκευάστηκε για να αγοραστεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κύριος στόχος του είναι να καταστρέφει εχθρικά περιπολικά σκάφη. Ο αρχικός ALAS είχε κατασκευαστεί για να καταστρέφει τεθωρακισμένα, κέντρα ελέγχου, οχυρώσεις.

17.5.2017: Οι σερβικές αρχές άρχισαν να καθαρίζουν εγκαταλελειμμένη σιδηροδρομική αποθήκη που είχε μετατραπεί σε καταυλισμό για χιλιάδες παράνομους μετανάστες από το τέλος του προηγούμενου έτους. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, οι οποίοι έμεναν εκεί, περιμένοντας μια ευκαιρία να περάσουν τα κλειστά σύνορα των Βαλκανίων και να πάνε στη Δυτική Ευρώπη, συμφώνησαν να μεταφερθούν στα νόμιμα Κέντρα Προσφύγων. Περίπου 200 μετανάστες αρνήθηκαν, λέγοντας ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές και φοβούνται ότι θα απελαθούν στη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας αντί, όπως θέλουν, να πάνε στην Ουγγαρία και την Κροατία.

ΣΚΟΠΙΑ
14.5.2017: Βόμβα τοποθετήθηκε στο σπίτι των γονιών του βουλευτή του VMRO-DPMNE και πρώην υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι. Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε από τον 66χρονο πατέρα του βουλευτή, ενώ απομακρύνθηκε η οικογένεια από το σπίτι, μέχρι να εξουδετερωθεί η βόμβα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

14.5.2017: Υπό τον τίτλο «Μια στρατιά πρακτόρων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Σερβία για να σώσει τα Σκόπια», η Νεφέλη Λυγερού γράφει στο "Πρώτο Θέμα" της Κυριακής για μια παρασκηνιακή επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, με την Ελλάδα να έχει αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να αποτραπεί γενικευμένο χάος στα Βαλκάνια.

Με τα Σκόπια να αποσταθεροποιούνται ως κράτος και να απειλούνται με διάλυση, στόχος της επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί ένας "φράχτης προστασίας" όχι μόνο για να θωρακιστούν τα ελληνικά σύνορα, αλλά και για να αποτραπεί η διάχυση της έντασης στις άλλες ευαίσθητες περιοχές της χερσονήσου. Το Βερολίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να προκληθεί ένα νέο προσφυγικό μεταναστευτικό ρεύμα, όπως επίσης και για τη διείσδυση τζιχαντιστών στην Ε.Ε.

15.5.2017: Για σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια ακόμα και δίχως εντολή ανάθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποίησε ο αλβανικής καταγωγής πρόεδρος της σκοπιανής Βουλής, Πρόσθεσε, ότι εάν δεν αναθέσει την εντολή μέχρι τις 19 Μαΐου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, τα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (της αλβανικής μειονότητας και το σοσιαλδημοκρατικό), θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης παρακάμπτοντας τον Πρόεδρο Ιβάνοφ.

17.5.2017: Ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέθεσε τελικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, αναφέροντας ότι τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν αρθεί, μετά την επίδοση εγγυήσεων, με τη μορφή γραπτής δήλωσης από τον Ζάεφ, που ακολούθως την ανέγνωσε.

17.5.2017: Το γεγονός ότι η ανακοίνωση για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εκδόθηκε από την επιτετραμμένη της Πρεσβείας των ΗΠΑ ερμηνεύτηκε ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζες Μπέιλι, δεν ασκεί πια καθήκοντα πρέσβη στα Σκόπια. Υπάρχουν υπόνοιες ότι η απουσία του, σχετίζεται με την επίσκεψη κλιμακίου μελών του Κογκρέσου στα Βαλκάνια για διερεύνηση του ρόλου των Αμερικανών διπλωματών στην πολιτική των χωρών.
Ο Μακεδών