22 Μαΐου 2017

Τα μυστικά της 15/7… Η ΜΙΤ το έμαθε 7 ώρες πριν

Η μέχρι τούδε κρυφή κατάθεση του ταγματάρχη Ο.Κ. ο οποίος στις 15 Ιουλίου είχε πάει και είχε καταγγείλει σχετικά στην ΜΙΤ, αποκαλύφθηκε και το επί μήνες ερώτημα...
... που αιωρούνταν βρήκε την απάντηση του: Η ΜΙΤ έμαθε για το πραξικόπημα 7 ώρες πριν.

Αποκαλύφθηκε η κατάθεση που έδωσε στην εισαγγελία στις 11/8/2016 ο ταγματάρχης Ο.Κ., ο οποίος λίγο πριν από το πραξικόπημα της 15/7 είχε κάνει καταγγελία στην ΜΙΤ.

Στην κατάθεση αυτή η οποία δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα μέχρι σήμερα ετοιμασθέντα 30 κατηγορητήρια σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος και κρυβόταν σαν να είναι απόρρητη, ο ταγματάρχης Ο.Κ. δηλώνει πως μετέβη στην ΜΙΤ στις 14:20 στην ΜΙΤ και ότι ¨Σε άτομα που ήρθαν στις 14:30 τους είπα πως ένα ελικόπτερο θα πάρει τον Χακάν Φιντάν, ενώ δεν ξέρω τι θα κάνει το άλλο".

Με ρώτησαν περί τίνος πρόκειται. Τους είπα πως πρόκειται για μεγάλη κινητοποίηση και ενδεχομένως να είναι και  δράση πραξικοπήματος. Με αυτή την κατάθεση αποκαλύφθηκε πως αντίθετα με ό,τι πιστευόταν η ΜΙΤ στις 14:30 έμαθε ήδη απευθείας όχι περί ¨θα πάρουν τον Χακάν Φιντάν¨ , αλλά πως ¨μπορεί να γίνει πραξικόπημα¨.

Και όμως ο τότε αρχηγός Σ.Ξ. Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ και ο τότε Νο2 στο Γενικό Επιτελείο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ στις μετέπειτα καταθέσεις τους αναφέρουν πως όταν ήρθε στο αρχηγείο ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν δεν τους ανέφερε τίποτε περί ¨πιθανότητας πραξικοπήματος¨.

Το ερώτημα που περιμένει απάντηση τώρα είναι το γιατί αφού ο Φιντάν έμαθε περί πραξικοπήματος στις 14:30, δεν ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν; Μάλιστα εντύπωση προκαλεί ότι αποφεύγεται από την εισαγγελία και από την Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπήματος της βουλής, η κλήση του Φιντάν για να καταθέσει ως μάρτυρας. (cumhuriyet, tourkikanea)

Σχόλιο: Απλά αποκαλύπτεται και στους πιο δύσπιστους αυτό που πολλοί υποψιάζονταν. Η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν γνωστή στον Ερντογάν. Απλά την εκμεταλλεύθηκε για να εδραιωθεί περισσότερο ως κανονικός σουλτάνος.

Πιστεύουμε πως ο Ερντογάν το ήξερε και μάλιστα όχι απλά 7 ώρες πριν. Αν όπως λέει ο Ερντογάν εκείνος έμαθε για την απόπειρα από τον γαμπρό του, τότε ο Φιντάν είναι άχρηστος και θα έπρεπε να τον διώξει. Αφού δεν τον έδιωξε άρα αυτός είχε κάνει την δουλειά του καλά και ο Ταγίπ το εκμεταλλεύτηκε για να κάνει τις εκκαθαρίσεις που ήθελε.