30 Μαΐου 2017

Κύπρος: Περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης θα έχει, λιμάνι να τα βάλει δεν θα έχει!

Κάτι από τραγέλαφο θυμίζει η κατάσταση με την απόκτηση ναυτικών μονάδων επιφανείας από την Κύπρο, προς επιτήρηση της ΑΟΖ το προσεχές, διάστημα, καθώς διαφαίνεται...
... εκτός απροόπτου, πως ενώ τα σκάφη παραλαμβάνονται το ένα πίσω από το άλλο, δεν θα υφίστανται οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού τους στην ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα απόκτησης πλοίων για επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα έργα επέκτασης της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί αργούν.

Όπως προκύπτει από επιστολή που απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης αναφορικά με τον ελλιμενισμό στο λιμάνι Λεμεσού του πλοίου «Αλάσια» που δώρισε στη Δημοκρατία το Σουλτανάτο του Ομάν, «η παραμονή του σκάφους στο λιμάνι Λεμεσού δύναται να διαρκέσει από 3 έως 5 χρόνια, αναλόγως του χρονικού διαστήματος που θα απαιτηθεί για την επέκταση/ ανακατασκευή της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης».

Σύμφωνα με άρθρο του Νέαρχου Κυπριανού για την εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε αρμοδίως πως το «Αλάσια» έχει μεταφερθεί ήδη στην Λεμεσό από τις 24 Φεβρουαρίου. Ο Μάριος Δημητριάδης απέστειλε την επιστολή στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτή του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου. Στην ίδια ερώτηση η κα. Δημητρίου ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εν λόγω σκάφος, καθώς και επιπρόσθετες πληροφορίες που αφορούν στο κόστος συντήρησής του.

Ως γνωστόν το «Αλάσια» έφτασε στην Κύπρο κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου εντάχθηκε σε κυπριακή υπηρεσία, παραμένοντας επί μια βδομάδα στο λιμάνι Λάρνακας, ενώ ύστερα κατευθύνθηκε προς ελλιμενισμό στο λιμάνι Λεμεσού.

Εξάλλου, περί τα τέλη του χρόνου είναι προγραμματισμένη να υλοποιηθεί η παραλαβή μιας μεγάλης μονάδας επιφανείας, ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης το οποίο κατασκευάζεται στο Ισραήλ και θα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, θα αναγκαστεί και αυτό εκ των πραγμάτων να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λεμεσού. Για το ναυτικό είναι προγραμματισμένες ακόμα δύο παραλαβές ελαφρώς μικρότερων σκαφών ανοικτής θαλάσσης, από το Ισραήλ, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν σε ύστερο χρόνο.

Το υπουργείο Άμυνας, όπως δήλωσε ο υπουργός κατά την παραλαβή του «Αλάσια», τα τρία πλοία ανοικτής θαλάσσης θα παραληφθούν σταδιακά πριν το τέλος του 2020 και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η επέκταση της ναυτικής βάσης.