22 Μαΐου 2017

Ισραήλ: Εγκρίνει παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους που ζήτησε ο Τραμπ

Το Ισραήλ ενέκρινε χθες κάποιες οικονομικές παραχωρήσεις για τους Παλαιστινίους που είχε ζητήσει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες...


... προτού ξεκινήσει ο Αμερικανός ηγέτης την επίσκεψή του στη χώρα όπου ελπίζει να επιτύχει την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν "παγώσει" από το 2014.

Εκτός από τις παραχωρήσεις, το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας -μια ομάδα των ανώτατων υπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου- ψήφισε να ιδρύσει μία επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των προκεχωρημένων φυλακίων που έχουν κτιστεί χωρίς επίσημη έγκριση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας έχει εγκρίνει οικονομικά μέτρα που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στην Παλαιστινιακή Αρχή αφότου (ο Τραμπ), ο οποίος έρχεται αύριο, ζήτησε να δει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης", είπε σε δήλωσή του το συμβούλιο.

Ο Τραμπ θα αφιχθεί στο Ισραήλ σήμερα και θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου. Αύριο θα παραστεί για σύντομο διάστημα στη Δυτική Όχθη για να συναντήσει τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αργότερα θα μιλήσει στην Ιερουσαλήμ προτού κατευθυνθεί στη Ρώμη και μετά στις Βρυξέλλες.

"Αυτές είναι παραχωρήσεις πριν την άφιξη του Τραμπ οι οποίες δεν βλάπτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ", είπε διπλωματική πηγή του Ισραήλ. Οι παραχωρήσεις περιλαμβάνουν την οικοδόμηση δύο βιομηχανικών ζωνών στη Τζαλάμε στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και την Ταρκουμίγιε στα νότια, ενώ διατηρούν τη συνοριακή δίοδο της Γέφυρας Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, ανοικτή επί 24ωρης βάσης.

Το συμβούλιο είπε επίσης ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παλαιστινιακή οικοδομική δραστηριότητας σε περιοχές που ελέγχει και σημεία που προσάπτονται σε παλαιστινιακές αστικές ζώνες.  Μεταξύ των κυρίων διαφορών που έχουν οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστινίους είναι η επιμονή του Νετανιάχου οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εθνικό κράτος των Εβραίων και η αίτηση των Παλαιστινίων να σταματήσουν οι ισραηλινές εποικίσεις στη Δυτική Όχθη.

Η επιτροπή που θα εξετάσει τη νομιμοποίηση των ισραηλινών φυλακίων θα εργαστεί για τρία χρόνια, η ακριβής της ευθύνη όμως δεν έχει προσδιοριστεί, γράφει στην ανακοίνωσή του το συμβούλιο. Τις πρόσφατες δεκαετίες, οι έποικοι έχουν χτίσει δεκάδες φυλάκια στις κορυφές λόφων χωρίς επίσημη κυβερνητική άδεια.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν όλους τους ισραηλινούς εποικισμούς, ακόμα και αυτούς που ακολούθησαν επίσημη έγκριση, ως παράνομους. Το Ισραήλ διαφωνεί, και κάνει αναφορά σε ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με τα εδάφη -πράγμα το οποίο υποστηρίζουν και οι Παλαιστίνιοι- καθώς και σε θέματα ασφάλειας.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία αποσύρθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις και οι έποικοι το 2005, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Ο Τραμπ ξεκίνησε το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, από την ανάληψη των καθηκόντων του, με μια επίσκεψη το Σάββατο στη Σαουδική Αραβία. Η περιοδεία του έχει παρουσιαστεί ως ευκαιρία να επισκεφθεί χώρους που θεωρούνται ιεροί από τις τρεις κύριες θρησκείες του κόσμου.