22 Μαΐου 2017

Έτοιμο για παραγωγή το σερβικό “MRAP” τύπου Milosh (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και την ετοιμότητα έναρξης της παραγωγής του τροχοφόρου (4×4) τεθωρακισμένου οχήματος πολλαπλής χρήσης (δείτε το βίντεο)...


... (MPAV: Multi-Purpose Armoured Vehicle), ανακοίνωσε η σερβική Yugoimport-SDPR.

Το Milosh που έχει επίσης τυποποιηθεί και ως BOV M16 έχει σχεδιαστεί για την ανάληψη ευρέος φάσματος στρατιωτικών, αστυνομικών και εσωτερικής ασφάλειας αποστολών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές αποστολές μπορεί να διαμορφωθεί ως ασθενοφόρο, όχημα διοίκησης, κέντρο διεύθυνσης πυρός πυροβολαρχίας / μοίρας, όχημα αναγνώρισης με ανηρτημένο επί ιστού σύστημα αισθητήρων και ως φορέας βαρέων όπλων (όλμων, κατευθυνόμενων αντιαρματικών όπλων και κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους – αέρος).

Κύριο χαρακτηριστικό της σχεδίασης του οχήματος είναι η τοποθέτηση του συγκροτήματος ισχύος στο εμπρόσθιο μέρος που διευκολύνει τη διαμόρφωση του για ποικίλες αποστολές. Το συγκρότημα ισχύος αποτελείται από πετρελαιοκινητήρα Cummins ISB 300 και σύστημα αυτόματης μετάδοσης Allison 3500SP με έξι ταχύτητες εμπροσθοπορείας και μία οπισθοπορείας.

Επίσης, προκειμένου να μειωθεί το κόστος κύκλου ζωής, όπου είναι δυνατόν χρησιμοποιούνται συγκροτήματα και υποσυστήματα αποδεδειγμένης λειτουργικότητας δυτικών κατασκευαστών. Επί του συγκολλημένου ατσάλινου σκάφος έχει τοποθετηθεί πρόσθετη παθητική θωράκιση η οποία παρέχει προστασία σύμφωνα με τις προβλέψεις της νατοϊκής συμφωνίας τυποποίησης (STANAG: Standardization Agreement) 4569.

Ειδικότερα, στο εμπρόσθιο τόξο παρέχεται προστασία επιπέδου III ενώ στο υπόλοιπο του σκάφους επιπέδου II. Το όχημα διαθέτει αντιναρκική προστασία επιπέδου IIa και IIb με βάση τις προβλέψεις της STANAG 4569 και διαθέτει αλεξίσφαιρους / αντιθραυσματικούς υαλοπίνακες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συλλογή πρόσθετης παθητικής θωράκισης έχει σχεδιαστεί με δυνατότητα ταχείας αντικατάστασης στο πεδίο τμήματος το οποίο έχει βληθεί αλλά και ολικής αντικατάστασης στην περίπτωση αύξησης του επιπέδου απειλής ή επιθυμίας ενσωμάτωσης θωράκισης νέας τεχνολογίας.