19 Ιουνίου 2017

Θα σώσει ο Πούτιν από την διάλυση την Τουρκία;

Ανησυχούν οι Αμερικανοί

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ουάσιγκτον η ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας, σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε ο Αμερικανός...


... ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον να το δηλώσει και δημόσια!

Από την πλευρά της η Ρωσία έμεινε έκπληκτη από αυτήν την δήλωση και όπως ανέφερε ο Σ. Λαβρόφ: «Έμεινα έκπληκτος όταν διάβασα ότι ανησυχεί για την προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία… Δεν έγινε σαφές τι διακυβεύεται, επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία και η Τουρκία είναι γείτονες».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ξεπεράσει την περίοδο ψύχρανσης των σχέσεων που τους χαρακτήριζε πριν λίγα χρόνια και αναπτύσσουν με επιτυχία μια συνεργασία. «Η ρωσική Ομοσπονδία μαζί με την Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες συνεργάζονται ενεργά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία… Ποια είναι η προσέγγισή μας που ανησυχεί τον Τίλερσον, δεν γνωρίζω», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, τόνισε ότι εάν η αμερικανική πλευρά ανησυχεί για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, η Ρωσία και οι συνεργάτες της είναι έτοιμοι να απαντήσουν:  «Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, αναπτύσσουμε σχέσεις με την Τουρκία με έναν διαφανή και απόλυτα νόμιμο τρόπο», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Η Ουάσιγκτον κάνει καλά που ανησυχεί καθώς η πολιτική του προέδρου Τραμπ έχει αποδείξει ότι δεν υπολογίζει την Τουρκία και τον Ερντογάν στον σχεδιασμό της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής τα επόμενα χρόνια, ενώ εμφατικό μήνυμα διάλυσης της χώρας ήταν και ο εξοπλισμός των Κούρδων ανταρτών με αμερικανικά όπλα.

Η ρωσική "απάντηση" ήρθε με την αναγγελία πώλησης των S-400 στην Άγκυρα, ενός συστήματος με ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά, ικανά να ανατρέψουν τις ισχύουσες ισορροπίες στην περιοχή, δηλώνοντας ότι η Μόσχα επιθυμεί μια δυνατή Τουρκία. Μέχρι στιγμής, ο Ερντογάν έχει βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο που θα τον σώσει από την καταστροφή.