25 Ιουνίου 2017

Μεγάλο πρόβλημα ο Ερντογάν για την Ευρώπη

«Ό,τι κι εάν του δίνεις ζητά περισσότερα»

"Τούρκοι" με τον Ερντογάν έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, αποδεικνύοντας...
... ότι η αποκατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων παραμένει μία πολύ δύσκολη υπόθεση, γράφει ο Βασίλης Σκουρής στην εφημερίδα RealNews υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν τους έκανε Τούρκους».

Είναι σαν τον Πούτιν. Ο,τι κι αν του δίνεις ζητάει περισσότερα, είπαν κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το βράδυ, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας αντιδρώντας όταν ο Αλέξης Τσίπρας τούς ενημέρωσε για το τι ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ σύμφωνα με την ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού στους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς της Ε.Ε. προσφέρθηκε να ρίξει η Άγκυρα τους τόνους και να κάνει κινήσεις καλής θέλησης με υποχωρήσεις στο Κυπριακό, με αντάλλαγμα κινήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών προς την Τουρκία σε θέματα όπως π.χ. η τελωνειακή ένωση.

Το Κυπριακό, άλλωστε, υπήρξε βασικό θέμα συζήτησης στο δείπνο των ηγετών, σε συνάρτηση πάντοτε με την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ είχαν προειδοποιήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός του θέρους και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες έχουν ψυχρανθεί αρκετά.

Πρέπει να έχω τη στήριξή σας για τις εγγυήσεις και την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ηγέτες της Ε.Ε. θεωρούμε την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων ως σημαντικό θέμα για την επίλυση του Κυπριακού, εάν βεβαίως η Τουρκία δείξει διάθεση συμβιβασμού, φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα, ενώ είχε δύο τετ α τετ με τον Αλ. Τσίπρα, για τον συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της νέας Διάσκεψης της Γενεύης που ξεκινά στις 28 Ιουνίου.

Η Αθήνα έχει ως κεντρικό στόχο στη Γενεύη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εν ευθέτω χρόνω, καθώς εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και ότι είναι αδύνατο να υπάρχει στην προκειμένη φάση τελική κατάληξη στη διαπραγμάτευση.

Ταυτόχρονα, όμως επιθυμεί πάση θυσία να μην υπάρχει η αίσθηση της κατάρρευσης των συνομιλιών και πολύ περισσότερο να μη χρεωθούν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πολύ περισσότερο καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ εντός του Ιουλίου.