19 Ιουνίου 2017

Μετατροπή του στρατιωτικού νεκροταφείου της Καλλίπολης σε ισλαμικό μνημείο;

Θα δώσουν χαρακτήρα μάχης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων;

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ένα ρεπορτάζ του Guardian σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές αρχές αφαίρεσαν μια επιγραφή...


... από ένα μνημείο του στρατιωτικού νεκροταφείου της Καλλίπολης σε μια προσπάθεια να αντικατοπτριστεί μια πιο ισλαμική εκδοχή της ομώνυμης μάχης του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μνημείο Ατατούρκ, όπως ονομάζεται, είναι αφιερωμένο στους στρατιώτες Anzac (Στρατός της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας) που σκοτώθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και φέρει επιγραφή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση εκτελεί εργασίες ανακαίνισης στον χώρο του μνημείου και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η αφιερωματική στήλη του Κεμάλ έχει αφαιρεθεί και οι εργασίες, γενικότερα, έχουν ως κύριο στόχο την αλλοίωση του χαρακτήρα του μνημείου με την στοχευμένη παραποίηση του χαρακτήρα της ιστορικής μάχης ως μάχης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ωστόσο η διοικούσα επιτροπή του μνημείου αρνείται τις κατηγορίες. "Το μνημείο στο Αριμπάρου δεν καταστρέφεται ούτε μεταβάλλεται. Η πέτρα έχει αφαιρεθεί λόγω φθοράς η οποία πρέπει να αποκατασταθεί", ανέφερε η διοίκηση σε ανακοίνωσή της. Πάντως, ακόμη και στις πιο πρόσφατες φωτογραφίες της αφιερωματικής στήλης δεν διακρίνεται κάποιο είδος φθοράς...