19 Ιουνίου 2017

Κατάρριψη συριακού αεροσκάφος από αμερικανικό μαχητικό

Αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε ένα συριακό αεροσκάφος την Κυριακή, νότια της Ράκα, με την Ουάσιγκτον να υποστηρίζει πως το συριακό αεροπλάνο είχε ρίξει βόμβες...
... κοντά σε δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και τη Δαμασκό να λέει ότι καταρρίφθηκε ενώ πραγματοποιούσε αποστολή εναντίον των δυνάμεων του ISIS.

Ανακοίνωση του συριακού στρατού στην κρατική τηλεόραση ανέφερε πως το αεροπλάνο συνετρίβη και ο πιλότος αγνοείται, στην πρώτη κατάρριψη συριακού μαχητικού από τις δυνάμεις των ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου, το 2011. Η κατάρριψη έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, κοντά σε χωριό ονόματι Ρασαφάχ.

«Η απαίσια αυτή επίθεση ήταν μια προσπάθεια να υπονομευτούν οι προσπάθειες του στρατού, της μόνης δύναμης, μαζί με τους συμμάχους του, που είναι ικανή να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στην περιοχή της» ανακοίνωσε ο συριακός στρατός.

Από πλευράς της, η US Central Command εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφερόταν πως το συριακό αεροπλάνο καταρρίφθηκε σε «συλλογική αυτοάμυνα δυνάμεων που συνεργάζονται με τον συνασπισμό (κατά του ISIS)», που ταυτοποιήθηκαν ως μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κοντά στην Τάμπκα.

Ακόμη, συμπληρώθηκε ότι «δυνάμεις που πρόσκεινται στο συριακό καθεστώς» είχαν νωρίτερα επιτεθεί εναντίον πόλης υπό τον έλεγχο των SDF νότια της Τάμπκα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αριθμού μαχητών, απωθώντας τους από την πόλη. Αεροσκάφη του συνασπισμού, σε μια επίδειξη δύναμης, σταμάτησαν την αρχική επίθεση. Όταν ένα συριακό SU-22 αργότερα έριξε βόμβες κοντά στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις, καταρρίφθηκε από ένα αμερικανικό F/A-18E Super Hornet, ανακοινώθηκε.

Πριν από την κατάρριψη, ο συνασπισμός ήρθε σε επαφή τηλεφωνικά με τις ρωσικές δυνάμεις, για «αποκλιμάκωση της κατάστασης και παύση των πυρών» αναφέρθηκε σχετικά, ενώ συμπληρώθηκε ότι ο συνασπισμός δεν θέλει να πολεμήσει κατά του συριακού καθεστώτος, ρωσικών ή φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, μα «δεν θα διστάσει να αμυνθεί».