21 Ιουλίου 2017

Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων ετοιμάζεται να επιβάλει η Γερμανία στην Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τις αποστολές όπλων προς την Τουρκία, με αφορμή τη διένεξη των δύο χωρών μετά τις συλλήψεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα...
... σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

«Η κυβέρνηση παγώνει όλες τις εν εξελίξει και μελλοντικές αποστολές», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο Peter Altmayer, προσωπάρχης της καγκελαρίας, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε και να διαψεύσει την πληροφορία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας μετά την αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Αγκυρας.

«Θα εξετάζουμε σε κάθε στάδιο εάν είναι αναγκαία η επιβολή νέων μέτρων», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, τονίζοντας ότι ο αναπροσανατολισμός της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Αγκυρα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία. Εάν επιβεβαιωθεί το πάγωμα της αποστολής όπλων, θα πρόκειται για σαφή κλιμάκωση στην ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών  και συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές «περιστρόφων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών» προς την Τουρκία, εξαιτίας των ανησυχιών μήπως χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις καταστολής κατά των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, έφθασε μέχρι το σημείο να παρομοιάσει τη σημερινή Τουρκία του Tayip Erdogan με την κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Η Τουρκία προχωρεί πλέον σε αυθαίρετες συλλήψεις και δεν σέβεται τους στοιχειώδεις προξενικούς κανόνες, αυτό μου θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε άλλοτε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας», δήλωσε στην Bild και πρόσθεσε: «Οταν βρισκόσουν εκεί, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: εάν σου συνέβαινε κάτι, κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για σένα».

Το Βερολίνο χτύπησε χθες την Άγκυρα και στο... πορτοφόλι, εκδίδοντας προειδοποίηση προς τους Γερμανούς πολίτες σχετικά με την επικινδυνότητα των ταξιδιών στην Τουρκία, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, και απειλώντας με διακοπή της βοήθειας για τις επενδύσεις ή της εξαγωγές προς την Τουρκία. Ο Altmayer επιβεβαίωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, είναι απολύτως απαραίτητα» επιβεβαίωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Bild που θα δημοσιευτεί ολόκληρη την Κυριακή. «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Η Άγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη και αποφασισμένη».

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η Τουρκία θα γίνει τόσο απρόβλεπτη. Ποιος θα κάνει εκεί τις διακοπές του αμέριμνος, όταν άλλοι συλλαμβάνονται αυθαιρέτως», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα επίσης η -τουρκικής καταγωγής- υπεύθυνη της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής ένταξης και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Aydan Özoguz.

Επίσης, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Δικαστών θεωρεί ότι όσοι Γερμανοί συλλαμβάνονται στην Τουρκία δεν πρέπει να περιμένουν διαδικασίες ενός κράτους δικαίου και εξέταση των κατηγοριών που τους αποδίδονται με τρόπο ανεξάρτητο.

«Στην τουρκική δικαιοσύνη επικρατεί κλίμα φόβου» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung. «Δικαστές και εισαγγελείς έχουν συλληφθεί και απολυθεί, επειδή υποτίθεται ότι ήταν με το κίνημα Gulen, οι θέσεις τους αναπληρώθηκαν μετά από σύντομες διαδικασίες και με ελάχιστη εκπαίδευση από φιλοκυβερνητικούς νομικούς, ακόμη και οι δικηγόροι που υπερασπίζονται φυλακισμένους, υπάρχει ο κίνδυνοι να κατηγορηθούν ότι βοηθούν τρομοκράτες και βρίσκονται με το ένα πόδι στη φυλακή».

Αντίθετα η Claudia Roth, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Πρασίνων, δήλωσε στην Bild. «Μπορώ να καταλάβω ότι κάποιοι διστάζουν αυτή τη στιγμή – και κάποιοι ίσως αποφασίσουν να μη πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους (στην Τουρκία). Η Τουρκία όμως δεν είναι ο Ερντογάν. Για αυτό και εγώ έλαβα την απόφαση να μη επιτρέψω στην κατάσταση να μη με αφήσει να επισκεφθώ τις φίλες και τους φίλους μου στην Τουρκία».