20 Ιουλίου 2017

Ρωσικές αποστάσεις από το νέο «κράτος» της Ανατ. Ουκρανίας

Η «Μικρή Ρωσία» (Malorossiya) είναι το όνομα που επέλεξε για το νέο «κράτος» που ανακήρυξαν οι Ρωσόφωνοι αντάρτες στην περιοχή του Ντόνμπας και την πόλη Ντονιέτσκ, σοκάροντας...


... την υφήλιο και ασφαλώς τους Ουκρανούς, καθώς το όνομα που επελέγη αποτελεί κυριολεκτικά βρισιά στη χώρα, επειδή χρησιμοποιούνταν στις αυτοκρατορικές κτήσεις της τσαρικής Ρωσίας…

Η σημαία της «Μικρής Ρωσίας» μάλιστα, χρησιμοποιεί το έμβλημα του Μπόχνταν Χμελνίτσκι, Κοζάκου του 17ου αιώνα, ο οποίος ήταν ο ηγέτης της εξέγερσης εναντίον της πολωνικής εξουσίας και προχώρησε σε συμμαχία με τη Ρωσία! Η εξέλιξη δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων…

Για παράδειγμα, δεν είναι γνωστό εάν η πρωτοβουλία αυτή είχε σαν στόχο να πειθαναγκάσει το Κρεμλίνο να τους καλύψει, όπως άλλωστε έκανε στην Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και την Κριμαία, ή έγινε σε συνεννόηση με τη ρωσική ηγεσία, η οποία με τον τρόπο αυτό διαμηνύει στις ΗΠΑ ότι αν δεν αναζητήσουν τρόπο αποκλιμάκωσης, θα συνεχίσουν να καταβάλουν κόστος σε πολλαπλά μέτωπα.

Επισήμως, το Κρεμλίνο αποκήρυξε την πρωτοβουλία, αποκαλώντας «προσωπική πρωτοβουλία» του ηγέτη των ανταρτών, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο οποίος ξεκίνησε τη δημιουργία δομών που θα αντικαταστήσουν τις ουκρανικές κρατικές δομές. Βέβαια, εάν η Ρωσία δεν εγκρίνει, δεν μπορεί να αφήσει χωρίς αντίδραση, ή μάλλον μόνο με τα περί «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» τη χρήση του ονόματος της χώρας!

Για να καταλάβουμε το θέμα, είναι σα να έκαναν κάτι παρόμοιο οι Βορειοηπειρώτες στη Νότια Αλβανία, οι οποίοι θα εξοπλίζοντας μυστικά από το ελληνικό κράτος που θα τους έστελνε και εκπαιδευμένους των ειδικών δυνάμεων χωρίς διακριτικά και η απάντηση της κυβέρνησης να έκανε λόγο για «ιδιωτική πρωτοβουλία» του τοπικού «πολέμαρχου»!

Το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία παραμένει πιστή στην τήρηση των συμφωνηθέντων στο Μινσκ της Λευκορωσίας, μια διαδικασία η οποία όμως καρκινοβατεί, καθώς αν και σποραδικά, πλέον έχουν ξαναρχίσει αψιμαχίες και μικρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Τη σύγχυση –ενδεχομένως αυτός και να είναι ο στόχος των εμπνευστών– επιτείνει, η απόρριψη της πρωτοβουλίας ανακήρυξης της «Μικρής Ρωσίας» από τους Ρωσόφωνους αντάρτες στη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ! Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή απλά επικυρώνει μια κατάσταση που ισχύει de facto από το 2014.

Οι διαφορές στο εσωτερικό των Ρωσόφωνων δεν ήταν άγνωστες, ωστόσο, πλέον το «παιχνίδι» δείχνει να έχει αγριέψει και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποιον βαθμό υπάρχει κάποιος που έχει τον κεντρικό έλεγχο και όσα βλέπουμε αποτελούν τμήμα σχεδίου…

Υπενθυμίζεται, ότι οι Ρωσόφωνοι έχουν δημιουργήσει τη «Δημοκρατία του Ντονιέτσκ», η οποία διαθέτει και ανεπίσημη εκπροσώπηση σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στηριζόμενη σε φιλικά προσκείμενα πρόσωπα στις χώρες που έχουν επιλεγεί, αλλά και χρηματοδότηση, την οποία πολλοί αποδίδουν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. (defence-point)