21 Αυγούστου 2017

Δήμητρα Καλογήρου: Η «σιδηρά Κύπρια» που έκλεισε 17 εισηγμένες εταιρείες

Fashion Icon και μητέρα

Ελληνες και ξένοι πολιτικοί, διακεκριμένοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες διεθνούς βεληνεκούς έδωσαν το «παρόν» στο συνέδριο του «Economist», που έλαβε χώρα...

... σε γνωστό ξενοδοχείο στο Λαγονήσι τον περασμένο μήνα.

Το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων εστιάστηκε όχι μόνο στις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στις... εντυπωσιακές παρουσίες. Τα βλέμματα λοιπόν κέρδισε μια καλλίγραμμη μελαχρινή με στυλάτο ντύσιμο. Εξίσου εντυπωσιακά με την εμφάνισή της ήταν το βιογραφικό της και η θέση που κατέχει.

Πρόκειται για την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) Δήμητρα Καλογήρου, με την οποία οι περισσότεροι προσπάθησαν να πιάσουν κουβέντα. Όσο γοητευτική δείχνει βέβαια άλλο τόσο αποφασιστική και άτεγκτη είναι στη δουλειά της. Η «σιδηρά» Κύπρια της ΕΚΚ έχει επιβάλει πρόστιμα-μαμούθ, αλλά και 17 λουκέτα το τελευταίο διάστημα σε εταιρείες που ειδικεύονταν σε αγορά συναλλάγματος, σε τράπεζες και στελέχη τους και σε επιχειρήσεις-κολοσσούς.

Η τεχνογνωσία και οι μέθοδοί που ακολουθεί προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στο συνέδριο που ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να τις εφαρμόσουν στην ελληνική πραγματικότητα.

«Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους ομολόγους μας στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε θέματα τόσο αμφίδρομης παροχής συνδρομής όσο και ανταλλαγής πληροφοριών στη βάση διμερών και πολυμερών μνημονίων συνεργασίας», δηλώνει η ίδια στο «ΘΕΜΑ».

To βιογραφικό της βρίθει κολακευτικών επαίνων. Παρά το βιογραφικό-σιδηρόδρομο που θα ταίριαζε σε μια συντηρητική προσωπικότητα, η Δήμητρα Καλογήρου φροντίζει να αναδεικνύει τη θηλυκή της πλευρά μέσα από φωτογραφήσεις της σε lifestyle περιοδικά όπως τα κυπριακά «Ηello!» και «Omikron». Δεν είναι όμως εύκολο στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται να βάλει τα δύο πόδια των ανταγωνιστών της σε μία... γόβα.

Όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο», «μια γυναίκα για να πείσει σε ένα απαιτητικό πόστο και να τύχει της απαραίτητης αναγνώρισης χρειάζεται να εργαστεί σκληρά και να αποδείξει δύο και τρεις φορές περισσότερο από έναν άνδρα ότι αξίζει». Για να ισορροπήσει κάποιος την προσωπική με μια τόσο απαιτητική επαγγελματική ζωή χρειάζεται να έχει αν όχι την επιδεξιότητα ενός ακροβάτη, σίγουρα ένα εξαιρετικά οργανωμένο πρόγραμμα. 

«Βγήκαμε από το μνημόνιο διότι ήμασταν ενωμένοι»
Η οικογένεια της Δήμητρας Καλογήρου έχασε τα πάντα το 1974 με την εισβολή του «Αττίλα». Ο πατέρας της, Λεωνίδας, ο οποίος μέχρι τότε είχε εργοστάσιο στη Μια Μηλιά, μετά την καταστροφή αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Νιγηρία προκειμένου να δραστηριοποιηθεί εκ νέου επιχειρηματικά.

Συνολικά απουσίασε 15 χρόνια, κατά τα οποία η ίδια, ο αδελφός της και η μητέρα τους Αρετή πηγαινοέρχονταν στο νησί. Εχοντας τα βιώματα της οικογένειάς της, η κυρία Καλογήρου εύχεται, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», «να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να βρεθεί σύντομα μια λύση εφαρμόσιμη και λειτουργική για το Κυπριακό».

Κύπρος και Ελλάδα βίωσαν την οδυνηρή εμπειρία του μνημονίου, αλλά η πρώτη ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής και η οικονομία της τρέχει σήμερα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η δεύτερη υπέγραψε και δεύτερο και τρίτο και μνημόνιο 3 plus. Όπως εξηγεί η κυρία Καλογήρου, οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές:

«Η κυβέρνησή μας δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα και θα τηρήσει τα στενά χρονοδιαγράμματα που έθεσαν οι δανειστές. Υπογράψαμε οδυνηρά μέτρα, αλλά τα εφαρμόσαμε και αντέξαμε. Μην ξεχνάτε ότι στην Κύπρο έγινε κούρεμα καταθέσεων, κάτι που δεν συνέβη στην Ελλάδα, και εύχομαι να μην το ζήσει άλλη χώρα. Ημασταν, όμως, ενωμένοι και συγκεντρωμένοι στον στόχο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

» Πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν διότι όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση τόσο επεκτείνεται η διάρκεια του μνημονίου. Πιστεύω όμως ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο προκειμένου να βγει από την κρίση».

Τα τελευταία χρόνια έχει καταναλωθεί πολύ μελάνι και ακόμη περισσότερος δημόσιος λόγος σχετικά με τις λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και το κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ακόμη και σε αυτό το θέμα οι Κύπριοι αδελφοί μας εμφανίζουν καλύτερα αντανακλαστικά, όπως και στα Panama Papers, τα οποία όσο καιρό εμείς συζητάμε, οι αρμόδιες αρχές στη Μεγαλόνησο τα ξεψαχνίζουν.

«Αμέσως μόλις το θέμα των Panama Papers ήρθε στην επιφάνεια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου προέβη σε συλλογή πληροφοριών από τους εποπτευόμενούς της, ζητώντας τους να ελέγξουν κατά πόσο οι πελάτες τους είχαν οποιαδήποτε σύνδεση με εταιρείες ή και άτομα που περιλαμβάνονταν στη λίστα.

» Από τους 400 και πλέον εποπτευόμενους, περίπου 60 έστειλαν στοιχεία για εντοπισμό κάποιας σύνδεσης με τα Panama Papers. Από αυτούς τους 60 ζητήσαμε περαιτέρω πληροφορίες και δεδομένα. Σε 6 από τις 60 περιπτώσεις κρίθηκε λοιπόν αναγκαίος και ο επιτόπιος έλεγχος, καθώς βρέθηκαν πολλαπλές περιπτώσεις σύνδεσης», λέει η κυρία Καλογήρου δίνοντας σε όλους μας μια ακόμη εξήγηση γιατί η Κύπρος βγήκε από τα μνημόνια και η Ελλάδα όχι...