14 Αυγούστου 2017

Μπουρκίνα Φάσο: Νεκροί 3 τζιχαντιστές, δράστες της επίθεσης σε τουρκικό εστιατόριο

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο τουρκικό εστιατόριο Aziz Istanbul

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο σκότωσαν τρεις τζιχαντιστές, που θεωρούνται δράστες της επίθεσης σε εστιατόριο...


... στο κέντρο της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στο κτίριο, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Επικοινωνιών Ρεμί Νταντζινού.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν αργά χθες στο εστιατόριο Aziz Istanbul στο κέντρο της πόλης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 άτομα και τραυματίζοντας 8. «Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών Ρεμί Νταντζινού σε συνέντευξη Τύπου. Δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι προσωρινός καθώς η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας είναι σε εξέλιξη.

Μια γυναίκα δήλωσε ότι βρισκόταν στο εστιατόριο για τα γενέθλια του αδελφού της όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. «Απλά έτρεξα αλλά ο αδερφός μου έμεινε μέσα», δήλωσε η γυναίκα στην τηλεόραση του Reuters καθώς έφευγε από το κτίριο.

Η γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές Αρχές αναφορικά με την επίθεση και οι Γάλλοι υπήκοοι καλούνται να αποφύγουν την περιοχή, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. «Η πρεσβεία μας παραμένει ενήμερη της κατάστασης λόγω της συνεχούς επικοινωνίας με τις τοπικές Αρχές», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Μπουρκίνα Φάσο, όπως και πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχουν στοχοποιηθεί κατά καιρούς από τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν σε όλο το μήκος της υποσαχάριας περιοχής της Σαχέλ. Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν γίνει κατά μήκος του απομονωμένου βορεινού συνόρου της με το Μάλι, μια χώρα στην οποία έχουν οι ισλαμιστές μαχητές έχουν διαπράξει επιθέσεις των ισλαμιστών μαχητών για πάνω από δεκαετία.

Τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε εστιατόριο και ξενοδοχείο στην Ουαγκαντουγκού τον Ιανουάριο 2016, την ευθύνη για την οποία επίθεση ανέλαβε η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ.

Μια νέα συμμαχία τζιχαντιστικών οργανώσεων του Μάλι που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση όπου σκοτώθηκαν πέντε τουλάχιστον άτομα σε θέρετρο πολυτελείας στο Μάλι έξω από την πρωτεύουσα Μπαμακό δημοφιλές με Μαλινέζους που ζούν σε χώρες της Δύσης.