30 Αυγούστου 2017

Τραγική αποτυχία της ΜΙΤ σε απόπειρα δολοφονίας ή απαγωγής στελεχών ΡΚΚ

Η Άγκυρα ζήτησε τα στελέχη της ΜΙΤ, το ΡΚΚ αρνήθηκε

Η σύλληψη των στελεχών της ΜΙΤ από αντάρτες του ΡΚΚ παραμένει στην επικαιρότητα. Φαίνεται πως σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι καταθέσεις...
... των στελεχών της ΜΙΤ, το θέμα θα συζητηθεί ακόμη περισσότερο.

Στην πραγματικότητα οι καταθέσεις αυτές θα δείξουν ακόμη μια φορά την έχθρα κατά των Κούρδων και το στρίμωγμα του τουρκικού κράτους που κυβερνά ο Ερντογάν. Οι αξιωματούχοι του KCK σχετικά με το θέμα έκαναν περιορισμένες δηλώσεις. Ενώ η πλευρά του ΥΝΚ ανησυχεί που το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του.

Η Τουρκία με την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης στην περιοχή του ΥΝΚ στοχεύει στην έναρξη συρράξεων μεταξύ Κούρδων. Σχετικά με το θέμα ας δούμε με την μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε:

Πότε και που συνέβη το περιστατικό;
Πριν από δύο περίπου μήνες στην Σουλεϊμανίγιε και στην περιοχή του φράγματος Ντουκάν στο όρος Κάντιλ, συνελήφθησαν από το ΡΚΚ δύο στελέχη της ΜΙΤ. Στελέχη της ΜΙΤ μεταβαίνουν για να σκοτώσουν ή να απαγάγουν τον Τζεμίλ Μπαγίκ και άλλα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ. Κινούνται στην περιοχή μαζί με την τοπική μονάδα της ΜΙΤ. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί με ποιούς και πως εργάστηκαν.

Ο Ντιγιάρ Ξερίμπ-μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου του KCK δήλωσε πως ¨Θα μπορούσαμε να τους βάλουμε τσουβάλια στο κεφάλι και να τους δείξουμε στον τύπο¨. Στον τύπο δεν τους έδειξαν, αλλά αναφέρεται πως κατά την σύλληψη των μελών της ΜΙΤ, τους έβαλαν σακούλες στο κεφάλι και υπήρξαν σκηνές που θύμιζαν ταινία.

Ποια είναι τα στελέχη της ΜΙΤ;
Αμφότερα τα στελέχη της ΜΙΤ ήταν υπεύθυνοι των ομάδων που δρούσαν στην περιοχή κατά του ΠΚΚ Δουλεύουν απευθείας για τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Προς το παρόν αυτές είναι οι πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα τους. Τα άτομα αυτά κόβουν βόλτες στο Νότιο Κουρδιστάν με διπλωματικό διαβατήριο. Για κάποιο διάστημα παρουσιάζουν στον Χακάν Φιντάν τις ετοιμασίες τους.

Ο Φιντάν λέει στον Ερντογάν πως ¨Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε δράση δολοφονίας ή απαγωγής κατά διοικούντων του ΡΚΚ¨ και παίρνει την έγκριση. Μετά από την έγκριση από Ερντογάν και Φιντάν, τα στελέχη της ΜΙΤ αρχίζουν την επιχείρηση. Αλλά χάρη στην αντικατασκοπία πάνε ακριβώς εκεί όπου θα συλληφθούν. Αναφέρεται πως μαζί με αυτά τα στελέχη έχουν συλληφθεί και άλλοι (μεταξύ τους και Κούρδοι) που δούλευαν μαζί τους.

Υπήρξε άλλη επιχείρηση της ΜΙΤ στην περιοχή;
Στις 7/8/2017 λίγες μέρες μετά από την σύλληψη των δύο στελεχών της ΜΙΤ και των τοπικών στελεχών, στην περιοχή Μπατούφα του Ζάχο, την ώρα που περνούσε όχημα της ΜΙΤ συνέβη μια έκρηξη. Ανακοινώθηκε πως τα άτομα που βρισκόταν στο όχημα τραυματίστηκαν. Τα άτομα εκείνα αναφέρεται πως εργάζονταν μαζί με το δίκτυο που συνελήφθη στο φράγμα Ντουκάν.

Μετά από την σύλληψη των στελεχών της ΜΙΤ, τι είδους επαφές υπήρξαν ανάμεσα σε Άγκυρα-Σουλεϊμανίγιε και Κάντιλ;
Το βράδυ της 3/8, την ώρα που ο Ερντογάν και η ομάδα του περιμένει είδηση για δολοφονία ή απαγωγή διοικούντων του ΡΚΚ, ενημερώνεται για την σύλληψη των στελεχών της ΜΙΤ. Την επόμενη μέρα διοικούντες της ΜΙΤ συναντώνται με τον Μπεχρόζ Γκελαλί-εκπρόσωπο του ΥΝΚ στην Άγκυρα. Ο Γκελαλί μετέφερε το θέμα στην ηγεσία του ΥΝΚ. Το ΥΝΚ δεν ήταν ενήμερο για την κατάσταση, ενώ η  Άγκυρα λέει πως δύο διπλωμάτες απήχθησαν από το ΡΚΚ και ζητά την απελευθέρωση τους.

Οι αρμόδιοι του ΥΝΚ ζητούν να συναντήσουν την διοίκηση του KCK για να μεταφέρουν το αίτημα της Άγκυρας. Μετά από αυτό υπήρξε συνάντηση των δύο πλευρών κοντά στην Σουλεϊμανίγε. Στην συνάντηση αυτή η πλευρά του ΡΚΚ περιγράφει την ουσία του θέματος στο ΥΝΚ και δηλώνει πως τα εν λόγω άτομα δεν θα αφεθούν ελεύθερα. Καθώς οι αξιωματούχοι του ΥΝΚ επιμένουν για την παράδοση τους, η ηγεσία του ΡΚΚ τους λέει πως ¨Οι συλληφθέντες είναι η ομάδα που ασχολείται με το ΠΚΚ και ενδεχομένως είναι τα άτομα που έπαιξαν ρόλο στην δολοφονία της Σακινέ Τζανσίζ¨.

Μετά από αυτό στην συνάντηση υπήρξε για κάποιο διάστημα σιωπή και οι του ΥΝΚ δεν είπαν τίποτε. Οι διοικούντες στην συνάντηση δήλωσαν πως ¨Το ότι δε τους σκοτώσαμε είναι επειδή λάβαμε υπόψη τις ευαισθησίες του ΥΝΚ και της Σουλεϊμανίγιε¨. Την ίδια μέρα το μήνυμα του ΡΚΚ έφτασε στην Άγκυρα.

Θα δημοσιευτούν οι εικόνες και οι καταθέσεις τους;
Μπορεί… (anfturkce.net, tourkikanea)