12 Αυγούστου 2017

Ιδού γιατί η Τουρκία μπορεί να κάνει «μια τρύπα στο νερό» με τα πυρηνικά!

Για τα πυρηνικά όπλα που κάποιοι φιλοδοξούν να κατασκευάσουν, θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουν να ακολουθήσουν τα ακόλουθα όχι εύκολα και απλά στάδια.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου...
... ή άλλου ραδιενεργού υλικού και η μέθοδος που χρειάζεται να ακολουθηθεί για την παραγωγή αρκετής εμπλουτισμένης ύλης για την δημιουργία πυρηνικού όπλου, βρίσκεται διαθέσιμο στο Ίντερνετ, «it’s not a big deal» λοιπόν, φίλτατε Ρετζέπ Ταγίπ.

Αυτό που δεν βρίσκεις στην λαϊκή της γειτονιάς σου να το ψωνίσεις, είναι το σχάσιμο εμπλουτισμένο υλικό και τα όργανα εμπλουτισμού του από απλό ορυκτό. Αν, επαναλαμβάνω ΑΝ, θεωρήσουμε ότι το κατάφερες αυτό (το πιο δύσκολο είναι να σε αφήσουν βέβαια) έχεις ένα νέο πρόβλημα, το πρόβλημα του πυροδοτικού μηχανισμού ενός πυρηνικού όπλου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο, που δεν έχει καμία σχέση με τους γνωστούς πυροδοτικούς μηχανισμούς.

Το επόμενο θέμα, είναι η απόφαση, η επιλογή για το πως θα κάνεις την άφεση επί του στόχου του πυρηνικού σου όπλου. Με αεροπλάνο ή με πύραυλο; Αν αποφασίσεις με αεροπλάνο, τότε χρειάζεσαι αεροπλάνο με ειδική διαμόρφωση, ικανό να διασπάσει την αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου, να ρίξει το ατομικό όπλο σε μία απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλ. για να είσαι εσύ ασφαλής και αυτό να επιβιώσει και να επιστρέψει.

Εάν επιλέξεις πύραυλο ως φορέα του όπλου, τότε χρειάζεσαι ειδική πυραυλική τεχνολογία που θα επιτρέψει στον πύραυλο φορέα να βγει εκτός της ατμόσφαιρας, αλλιώς κινδυνεύει να καταρριφθεί από οποιοδήποτε μοντέρνο αντιαεροπορικό σύστημα. Την τελευταία φορά που το τσέκαρα, η τεχνολογία αυτή δεν ήταν διαθέσιμη στο περίπτερο της γειτονιάς μου (έτσι μου είπε ο κ. Θανάσης, τι να σας πω…) ούτε στο Ίντερνετ (το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Ιράν, αλλά και άλλοι).

Αν παρ’ όλα αυτά και μέσω εξωτερικής βοήθειας τα καταφέρεις, θα έχεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της πυρηνικής κεφαλής του πυραύλου-φορέα που πρέπει να επανεισάγει στη γήινη ατμόσφαιρα και να το αφήσει με ακρίβεια επί του στόχου (το παραμένον πρόβλημα της Β. Κορέας όπως λένε οι ειδικοί και διεθνώς εκτιμάται).

Επομένως, οι πυρηνικές ονειρώξεις του Ερντογάν δεν θα έπρεπε να απασχολούν κανέναν. Η απάντηση στο θέμα των πυρηνικών όπλων βρίσκεται στο ερώτημα για ποιον λόγο όλες οι πυρηνικές δυνάμεις, ξοδεύουν τόσα τρισ. για συμβατικούς εξοπλισμούς;

Πολύ απλουστευτικά, γιατί τα πυρηνικά είναι ένα όπλο «απόλυτης εξασφάλισης», να μη επιτρέψει τη δύσκολη στιγμή την πλήρη κατάρρευση, να αποτρέψει αυτόν τον οποίο μπορεί να το κάνει στο συμβατικό επίπεδο! Αν ήταν κάθε φορά να απειλούμε με το παραμικρό με πυρηνικό πλήγμα, θα την πατάγαμε στο τέλος σαν τον ψεύτη βοσκό…

Αν ως υπόθεση εργασίας θα θέλαμε να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για ανάπτυξη πυρηνικού όπλου από την φίλη και σύμμαχο Τουρκία, τότε πρέπει να μιλάμε για κάποια 50 χρόνια. Ε, τότε αγαπητοί (συν)Έλληνες θα έχουν ξεπεραστεί τα πυρηνικά από νέες τεχνολογίες και η Τουρκία θα έχει ξοδέψει απίστευτα ποσά για να κάνει μία τρύπα στο νερό. Με τις πιο θερμές μας ευχές.
Γιώργος Αναγνωστόπουλος, defence-point