24 Σεπτεμβρίου 2017

Σέρβος διπλωμάτης: "Η αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου ήταν πιο δραστήρια από τη Σερβία"

Ο Γέρεμιτς "καρφώνει" τον αντίπαλό του Πρόεδρο της Σερβίας

“Ο κόσμος μίλησε περισσότερο για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και οι επιδόσεις των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής, με εξαίρεση...
... τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος  φάνηκε ως ένα είδος αστεριού, γιατί υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την πΓΔΜ στην επίλυση των προβλημάτων της με την Ελλάδα, καθώς και για τις προοπτικές αυτής της χώρας και της περιοχής”, δήλωσε ο Σέρβος διπλωμάτης και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Βούτσιτς, Βουκ Γέρεμιτς για την τηλεόραση N1, καθώς ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη παρακολούθησε τη συνεδρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου ήταν πιο δραστήρια από τη Σερβία, διότι είχε τουλάχιστον 25 συναντήσεις και υποτίθεται ότι άσκησε πιέσεις για ανεξαρτησία και ένταξη στην Ουνέσκο.

«Φοβάμαι ότι η πλευρά της Πρίστινα είναι πολύ πιο ενεργή. Είχε συναντήσεις με υπουργούς εξωτερικών, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και μόνο ένας ή δύο από αυτούς δεν συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου. Ενώ η σερβική αντιπροσωπεία δεν είχε συναντήσεις εκτός του κτηρίου του ΟΗΕ, νομίζω ότι επένδυσαν περισσότερη ενέργεια από εμάς αυτή τη φορά», δήλωσε ο Γέρεμιτς στη συνέντευξή του.

Σχολιάζοντας την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, να επισκεφθεί τη Σερβία, ο Γέρεμιτς δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να στοιχηματίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί. «Θα ήθελα να κάνω λάθος, επειδή είναι καλό για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να επισκεφθεί τη Σερβία, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτικός, είπε ο πρώην επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας. (vecer, βαλκανικό περισκόπιο)