23 Σεπτεμβρίου 2017

Νέες παραδόσεις Γαλλικών πολεμικών πλοίων και Ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος φιλοδοξεί να καταστεί "αστακός"

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αιγύπτου, αφού χτες 22 Σεπτεμβρίου το γαλλικό ναυπηγείο DCNS παρέδωσε στο Ναυτικό της χώρας...

... την πρώτη από τις τέσσερις κορβέτες Gowind 2500 που είχε παραγγείλει το Αιγυπτιακό Ναυτικό το 2014.

Η κορβέτα ENS El Fateh (971) παραδόθηκε χτες 22 Σεπτεμβρίου και σήμερα 23 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι της για την Αίγυπτο για να ενταχτεί και επίσημα στον στόλο. Αυτή την περίοδο ναυπηγείται στις εγκαταστάσεις των Alexandria Shipyard στην Αίγυπτο η δεύτερη κορβέτα, η οποία καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2016 με τις υπόλοιπες δύο να ακολουθούν.

Ένα ακόμη οπλικό σύστημα που πρόκειται σύντομα να παραγγελθεί, είναι το επιθετικό ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής Ka-52K Katran, το οποίο αποτελεί την ναυτική έκδοση του γνωστού ελικοπτέρου Ka-52 Aligator και πραγματοποίησε για πρώτη φορά δοκιμαστική πτήση τον Μάρτιο του 2015.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο επιλέχτηκε μετά από διαγωνισμό του Αιγυπτιακού Ναυτικού τον Ιούνιο του 2017 και σύντομα πρόκειται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την αγορά των ελικοπτέρων που θα εξοπλίσουν τα ελικοπτεροφόρα Gamal Abdel Nasser (L1010) και Anwar El Sadat (L1020), τα οποία μπορούν να μεταφέρουν στα υπόστεγα τους συνολικά 16 ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους.

Τα ελικόπτερα Ka-52K Katran μπορούν να αξιοποιήσουν τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-35, Kh-31 και Kh-38, ενώ διατηρούν τις ικανότητες τους για την πραγματοποίηση αποστολών υποστήριξης αποβιβαζόμενων μονάδων και μονάδων πεζικού που μάχονται σε απόσταση από τις ακτές. Το νέο επιθετικό ελικόπτερο δοκιμάστηκε το Φθινόπωρο του 2016 στην Συρία, επιχειρώντας από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, όπου χρησιμοποιήθηκε υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Παράλληλα με αυτή την παραγγελία, η ρωσική εταιρεία Progress παραδίδει την περίοδο αυτή στην Αίγυπτο τα πρώτα από τα 46 ελικόπτερα Ka-52 Nile Crocodile, τα οποία παραγγέλθηκαν το Δεκέμβριο του 2015.  Μέχρι και το μήνα Σεπτέμβριο 2017 παραδόθηκαν από την εταιρεία στην Αίγυπτο 6 ελικόπτερα Ka-52 Nile Crocodile και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα έχουν παραδοθεί 15 μονάδες.

Τα υπόλοιπα 31 ελικόπτερα Ka-52 Nile Crocodile θα παραδοθούν μέχρι το 2019, συμπληρώνοντας τον υπάρχοντα στόλο των 46 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache της Αιγυπτιακής Αεροπορίας. [viadiplomasy]