19 Σεπτεμβρίου 2017

ΗΠΑ: Συνάντηση με εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων είχε ο Ν. Κοτζιάς

Μίλησε και στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο

Η στρατηγική και ιστορική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά...
... με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, που διεξήχθη σήμερα στις ΗΠΑ, στην έδρα της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, στο περιθώριο της 72ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν επίσης οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών και η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, οι προοπτικές στο Παλαιστινιακό, καθώς και ζητήματα ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Κοτζιάς, από τη μεριά του, παρουσίασε την ξεκάθαρη στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, καθώς και μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Πολιτεία "για να τιμήσει τη μνήμη των εβραίων της Ελλάδας και την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία".

Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν: Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, American Jewish Committee, B’nai B’rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League.

Ο Ν. Κοτζιάς μίλησε στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο και τιμήθηκαν για τη συμβολή στην προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αλλά και την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο ο ίδιος όσο και η Ελλάδα. Επρόκειτο για «ένα μικρό δώρο με μεγάλο συμβολισμό», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του Ιωάννη Κασουλίδη και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, μέλους του ΠΕΣ, ο κ. Κοτζιάς μίλησε με τη γλώσσα της λογικής αλλά και της ευθύτητας που διακρίνει τον ίδιο και τον λόγο του, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.