24 Σεπτεμβρίου 2017

Φέρνει αποτέλεσμα η στρατηγική επίδειξης ισχύος των ΗΠΑ στον Κιμ;

Ποια είναι η λογική των συνεχών πτήσεων – επίδειξης ισχύος αμερικανικών αεροσκαφών, μαχητικών και βομβαρδιστικών, μαζί με μαχητικά της Νότιας Κορέας ή/και της Ιαπωνίας, κοντά...


... στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας;

Χθες, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν για ακόμη μια φορά αυτή την τακτική, μερικές ώρες αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε με δοκιμή πυρηνικής βόμβας υδρογόνου «πάνω από τον Ειρηνικό», σε μια έμμεση απειλή για την πρόκληση μεγάλης καταστροφής εξαιτίας του ηλεκτρομαγνητικού παλμού…

Δηλαδή εάν το πράξει η απειλή είναι ότι θα τον βομβαρδίσουν; Και περιμένουν με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν αποτροπή ή μήπως θα εκθρέψουν την προκλητικότητά του, καθώς η ηγεσία της Βόρειας Κορέας θα «διαβάσει» ξανά αδυναμία ουσιαστική απάντησης των Αμερικανών στις ενέργειες του Βορρά;

Αφού ούτε καν διατυπώθηκε από αμερικανικής πλευράς μια σαφέστατη αποτρεπτική απειλή, ότι «εάν κάνεις αυτό που είπες, τότε θα προκαλέσεις αυτό», με αποτέλεσμα η πλευρά των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνία, μάλλον μοιάζουν να (προς)εύχονται να μην υλοποιήσει ο «τρελός πυραυλάνθρωπος» την απειλή του και δε θέλουν καν να σκέφτονται τι θα συμβεί αν το κάνει. Άστο να γίνει και βλέπουμε;

Εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν προχωρήσει στην υλοποίηση της απειλής του και περάσει το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά όχι στοχεύοντας κάποια πόλη με βαλλιστικό πύραυλο που θα φέρει πυρηνική κεφαλή, αλλά απλά θα προκαλέσει έκρηξη π.χ. πάνω από τη Νέα Υόρκη, τότε ίσως θα είναι πολύ αργά.

Θα έχει τη δυνατότητα να το πράξει παραλύοντας δίκτυα και προκαλώντας χάος και ζημιές δισεκατομμυρίων, ενώ για να είναι οριστικά σε θέση να απειλήσει με τέτοιο πλήγμα, θα αρκεί απλά να κατορθώσει να μεγαλώσει την εμβέλεια των πυραύλων του, οπότε στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα ποντάρουν απλώς και μόνο στην ικανότητα της αντιβαλλιστικής τους άμυνας… και στην καλή τους τύχη.

Εάν αυτό το θεωρούν διαχείριση της κρίσης, να μας επιτρέψουν να αμφιβάλλουμε, καθώς το όλο σκεπτικό, όπως εμφανίζεται, δημιουργεί την αίσθηση ότι εμπεριέχει σοβαρά λογικά σφάλματα, εκτός κι αν στόχος είναι απλά να γίνει κάτι διότι πρέπει να γίνει, ενώ στην πραγματικότητα στην Ουάσιγκτον επικρατεί αμηχανία…

Για την Ιστορία και μόνο, αφού πλέον αρχίζει να χάνει και τον χαρακτήρα της σημαντικής είδησης, η αμερικανική Αεροπορία (USAF), απογείωσε στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer από τη νήσο Γκουάμ στον Ινδικό ωκεανό, τα οποία συνόδευσαν στη αποστολή τους μαχητικά αεροσκάφη F-15C Eagle τα οποία απογειώθηκαν από τη νήσο Οκινάουα στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, για να παραθέσουμε και τον αντίλογο από μια πολύ αξιόλογη πηγή, αυτή του έγκυρου «Aviationist», εκτιμάται ότι η ενέργεια εμπεριείχε στοιχεία κλιμάκωσης από την πλευρά των ΗΠΑ και ορισμένες ποιοτικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Οπότε, εάν εξασφαλίζεται ότι το κατανοεί η Βόρειος Κορέα, περνάει όντως ένα μήνυμα.

Ας δούμε την επιχειρηματολογία:
Τα αεροσκάφη πέταξαν πιο κοντά από ποτέ στις ακτές της Βόρειας Κορέας τον 21ο αιώνα. Η πτήση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα. Αυτή τη φορά δε συμμετείχε κανένα μαχητικό συμμάχου χώρας, σε μια έμμεση υπόμνηση ότι αν απειληθούν τα αμερικανικά συμφέροντα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα πρέπει να ποντάρει στην παράλυση του συστήματος λήψης αποφάσεων λόγω συμμαχικών διαφωνιών.

Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμα και αυτόνομα. Τέλος, ήταν δουλειά της USAF, καθώς δε συμμετείχε μαχητικό αεροσκάφος F-35B των Πεζοναυτών. Η δε Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (US PACOM / Pacific Command), ανακοίνωσε ότι η αποστολή αποτέλεσε επίδειξη της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να επιλέξει από μια λίστα που περιέχει αρκετές εναλλακτικές στρατιωτικής δράσης. [defence-point]