13 Σεπτεμβρίου 2017

Στο μικροσκόπιο του FBI στις ΗΠΑ έχει μπει το ρωσικό Sputnik…

Η ελευθερία του λόγου σκοτώθηκε από εκείνους που την εφηύραν», ήταν το σχόλιο της διευθύντριας σύνταξης του Sputnik και του RT, Margarita Simonyan, σχετικά με...
... την έρευνα του FBI στο πρακτορείο ειδήσεων που χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση, Sputnik.

Το FBI πριν από λίγο καιρό είχε ανακρίνει τον Andrew Feinberg, ανταποκριτή του Sputnik στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο έρευνας για να εξακριβωθεί εάν λειτουργεί ως όργανο προπαγάνδας του Κρεμλίνου, παραβιάζοντας τον Νόμο Καταγραφής Ξένων Πρακτόρων των ΗΠΑ (U.S. Foreign Agents Registration Act, FARA).

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην έρευνα του FBI με τον ίδιο τρόπο και θα ελέγξει τη δουλειά Αμερικανών δημοσιογράφων στη Μόσχα. Είναι αηδιαστικό. Η ελευθερία του λόγου στριφογυρίσει μέσα στον τάφο της. Σκοτώθηκε από εκείνους που την εφηύραν» είπε η Margarita Simonyan στο RIA Novosti.

Σύμφωνα με το Yahoo News, το FBI ήδη έχει στην κατοχή του χιλιάδες εσωτερικά emails και έγγραφα του Sputnik – υλικό που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τους εισαγγελείς να χτίσουν μια υπόθεση για το εάν πρακτορείο ειδήσεων έπαιξε ρόλο στην εκστρατεία «επιρροής» της ρωσικής κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Τα emails, σύμφωνα με το Yahoo News, δόθηκαν από τον ίδιο τον Andrew Feinberg, τον ανταποκριτή του Sputnik, ο οποίος είχε κατεβάσει το υλικό στον υπολογιστή του πριν τον απολύσουν τον περασμένο Μάιο. Επιβεβαίωσε δε στο Yahoo News ότι ανακρινόταν για πάνω από 2 ώρες την 1η Σεπτεμβρίου από πράκτορες του FBI.

Όπως είπε, οι ερωτήσεις τους επικεντρώθηκαν στην εσωτερική δομή, τη λειτουργία των δημοσιογράφων και τη χρηματοδότηση του Sputnik. «Ήθελαν να μάθουν ποιος μου έδινε εντολές και αν λάμβανα οδηγίες από τη Μόσχα», είπε στο Yahoo News.

Η είδηση έρχεται σε μια εποχή όπου μέλη του Κογκρέσο και άλλοι πιέζουν το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενισχύσει τον FARA (που εισήχθη το 1938 για να ανασχέσει την άνοδο της χρηματοδοτούμενης από την Γερμανία ναζιστικής προπαγάνδας, απαιτώντας από τους «ξένους πράκτορες» να αποκαλύψουν τις δραστηριότητες και τις πηγές χρηματοδότησής τους).

Αυτό θα μπορούσε να γίνει την ενίσχυση των εξουσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης, άρα και στο FBI, για τον εντοπισμό και τη δίωξη οργανώσεων που παράνομα προσπαθούν να επηρεάσουν τις πολιτικές διαδικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. [huffingtonpost]