16 Οκτωβρίου 2017

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 8-15 Οκτωβρίου 2017

ΑΛΒΑΝΙΑ
10.10.2017: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Αλβανία Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα, αλβανικής καταγωγής, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, προκειμένου...


... να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς στη χώρα.

11.10.2017: Στο Προξενείο της Αλβανίας στο Μιλάνο κυματίζει και σημαία του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες «αξιοπρεπείς κινήσεις σε επίπεδο προξενικών αρχών για τους Αλβανούς παντού στον κόσμο». Το μέτρο αυτό ήταν ένα τους τέσσερις άξονες ευρύτερης ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο, που είχε ανακοινώσει ο Ράμα.

11.10.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, απέσυρε την πρώτη θέση του, ότι δεν υπάρχει βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία, μετά από την πίεση της Βουλγαρίας. Τώρα, η Αλβανία, αναγνωρίζει επισήμως εννέα μειονότητες που διαβιούν στη χώρα, τους Σλάβους των Σκοπίων, τους Έλληνες, τους  Βλάχους, τους Μαυροβούνιους, τους Σέρβους, τους Βόσνιους, του Ρομά, του Γύφτους και τους Βουλγάρους. Πριν από λίγες ημέρες είχε δηλωθεί επισήμως ότι δεν υπάρχει βουλγαρική μειονότητα στη χώρα γι’ αυτό και υπήρξε βουλγαρική αντίδραση.

13.10.2017: Το δικαστήριο του Δυρραχίου ανέτρεψε αίτημα της Εισαγγελίας για φυλάκιση του Τούρκου Ακαδημαϊκού Μουχάμεντ Γιασίρ Αϊντόγκμους, ο οποίος είχε συλληφθεί στο λιμάνι του Δυρραχίου σε μια προσπάθειά του να μεταβεί, ο ίδιος με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, στο ιταλικό κράτος με πλαστό διαβατήριο. Η σύλληψή του είχε γίνει μετά από διεθνή αναζήτηση από την Ιντερπόλ, για συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση, ένα αίτημα που ζητήθηκε από το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο. Το δικαστήριο Δυρραχίου, αποφάσισε την απελευθέρωσή του.

14.10.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Rundschau", κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για άδικη μεταχείριση της χώρας του. Τόνισε ότι «οι Αλβανοί έχουν απηυδήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η θέση των Βρυξελλών για το θέμα του ανοίγματος των διαπραγματεύσεων είναι παράλογη», γιατί σύμφωνα με τον ίδιο «η ΕΕ δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, ενώ παρακάμπτεται η Αλβανία».

14.10.2017: Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δημοσίευσε μήνυμα από ανώνυμο αστυνομικό, που ισχυρίστηκε ότι παιδιά διακινούνται από το Κοσσυφοπέδιο στην Αλβανία από εγκληματίες, που τα χρησιμοποιούν ως δωρητές οργάνων, τα οποία στη συνέχεια πωλούν στον πλειοδότη. Ο αστυνομικός έγραψε ότι οι συνοριοφύλακες πληρώνονται 150 ευρώ για να περάσουν παιδιά, που έχουν απαχθεί από φτωχά χωριά του Κοσσυφοπεδίου. «Εννέα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν πάρει μέχρι στιγμής. Δημοσιεύστε αυτές τις πληροφορίες και κάντε κάτι γι’ αυτό», γράφει ο ανώνυμος αξιωματικός.

14.10.2017: Ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, είναι αντίθετος με την ιδέα της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η αλλαγή των συνόρων δεν είναι λύση, γιατί θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, και τότε θα οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου και η επίλυση του πρέπει να γίνει με συναίνεση και σοφία.

15.10.217: Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε: «Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων, διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
8.10.2017: Σύμφωνα και με χάρτες που δημοσιεύουν οι Τούρκοι, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις -από τις αμερικανικές Βάσεις στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία-, συγκεντρώνονται στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, προφανώς για λόγους πίεσης προς την τουρκική πλευρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν για επίλεκτες μονάδες αμερικανικού πεζικού και για 80 αμερικανικά άρματα μάχης.

10.10.2017: Σύμφωνα με έρευνα, τους υψηλότερους μισθούς στα Βαλκάνια έχουν η Σλοβενία και η Ελλάδα και τους χαμηλότερους η Βουλγαρία, ακολουθούμενη από την Αλβανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurаѕtкt, για το 2014, οι μισθοί στη Βουλγαρία ήταν 35% χαμηλότεροι από ό,τι στη Σερβία, 16,7% χαμηλότερα από ό τι στα Σκόπια και τρεις φορές μικρότερη από ό,τι στη Σλοβενία και στην Ελλάδα.

12.10,2017: Τα στοιχεία για το 2017 υποδεικνύουν ότι πολλά παράνομα προϊόντα καπνού που διανέμονται στη Βουλγαρία, κατασκευάστηκαν σε παράνομα εργοστάσια στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, Ιβαΐλο Σπυριφόνοφ. Διευκρίνισε ότι οι παραδοσιακοί πελάτες των παράνομων τσιγάρων είναι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων και χαμηλής κοινωνικής υπόστασης.

13.10.217: Εκπρόσωποι της ρωσικής πυρηνικής εταιρείας Rаѕкtаm βρέθηκαν στη Σόφια και είχαν συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού που ήδη κατασκευάσθηκε για το "παγωμένο" το 2012 σχέδιο κατασκευής δεύτερου βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

Η υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα μέχρι το τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 να θεσμοποιηθεί διαδικασία ιδιωτικοποίησης του έργου. Οι όροι της κυβέρνησης για την αναβίωσή του είναι να γίνει χωρίς κρατικές εγγυήσεις, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και χωρίς καμία συμφωνία με τον επενδυτή για την εξαγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τον νέο σταθμό.

14.10.2017: Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο περί των μειονοτήτων στη χώρα, δίνοντας την ευκαιρία στους Αλβανούς πολίτες που αισθάνονται Βούλγαροι να αναγνωρισθούν ως μειοψηφία μεταξύ των άλλων οκτώ μειονοτικών οντοτήτων. Ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε: «Έχουμε κάνει εξαιρετική διπλωματική προσπάθεια για να φθάσουμε σε αυτήν την επιτυχία και την προστασία των δικαιωμάτων των Βουλγάρων που ήταν μέρος του σχηματισμού του έθνους μας, αλλά παραμένουν εκτός των σημερινών συνόρων μας».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
9.10.2017: Οι βουλευτές των κύριων πολιτικών κομμάτων του Κοσσυφοπέδιου, ζήτησαν να μην γίνεται μόνο από την κυβέρνηση ο διάλογος με τη Σερβία, αλλά να συμμετέχει και το Κοινοβούλιο. Το κίνημα "Αυτοδιάθεση" υποστήριξε, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, και η "Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου" του Ραμούς Χαραντινάι, ζήτησε την αλλαγή της φόρμας του διαλόγου.

Το "Δημοκρατικό Κόμμα" του Κοσσυφοπεδίου θεωρεί ότι το Κοινοβούλιο δεν πρέπει μόνο να συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά και να γίνει βασικός παράγοντας για τη μεταρρύθμισή της. Σύμφωνα με την "Πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο", η σημερινή πολιτική δεν θα πρέπει να συνεχιστεί και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε δυσκολίες, όπως στην περίπτωση της συμφωνίας για τον καθορισμό των συνόρων με το Μαυροβούνιο.

12.10.2017: Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι έλαβε μέρος στην πρώτη πορεία για τη στήριξη των σχέσεων του ιδίου φύλου στη χώρα. Κατά τη διάρκεια του Gку Prіd, ο Θάτσι δήλωσε ότι "όλες οι κοινότητες είναι ίσες". Περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Πρίστινα με μια μεγάλη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου -του σύμβολου της ΛΟΑΤ κοινότητας. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα της κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλέστηκαν τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το Κοσσυφοπέδιο είναι το πιο ομοφοβικό κράτος των Βαλκανίων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
9.10.2017: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεοντόρ Μελεσκάνου δήλωσε, ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμμετέχει πιο ενεργά στην ασφάλεια των συμμάχων της στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Μελεσκάνου εξήγησε την απαίτηση με την «συγκέντρωση ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε ότι, παλιότερα, «στη Μαύρη Θάλασσα υπήρχε ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι δύσκολο να κατανοηθεί».

12.10.2017: Σύμφωνα με την βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των Ρουμάνων και των Βουλγάρων, οι οποίοι ζουν στην Μεγάλη Βρετανία, έχει αυξηθεί κατά, περίπου, 80% μέσα στο τρέχον έτος σε σύγκριση με το 2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 230 χιλιάδες. Σήμερα αριθμούν 413 χιλιάδες άτομα. Την ίδια στιγμή, μόνο 6.200 Βρετανοί ζουν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Μεγάλο μέρος των Ρουμάνων και Βουλγάρων εργαζόμενων στη Μεγάλη Βρετανία, απασχολούνται στις διανομές προϊόντων, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και την επισιτιστική βιομηχανία και τις κατασκευές, και το 18% των Βουλγάρων - στον τομέα των τραπεζικών και οικονομικών επιχειρήσεων.

ΣΕΡΒΙΑ
10.10.2017: Κατά τις συνομιλίες των δύο προέδρων Σερβίας και Τουρκίας στο Βελιγράδι, κυριάρχησαν οικονομικά θέματα που αφορούν τις τουρκικές επενδύσεις, τις εμπορικές συναλλαγές, την συμμετοχή τουρκικών εταιριών στην κατασκευή έργων υποδομής, όπως επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Συνολικά υπεγράφησαν 16 συμφωνίες συνεργασίας. Σε πολιτικό επίπεδο, συμφωνήθηκε η σύσταση ανώτατου πολιτικού συμβουλίου συνεργασίας που θα συνεδριάζει μία φορά το χρόνο.

11.10.2017: Κατά την επίσκεψη Ερντογάν, οι σημαίες της Σερβίας και της Τουρκίας, καθώς και οι βόσνιες σημαίες εμφανίσθηκαν κατά μήκος της πόλης Νόβι Παζάρ της Σερβίας, ενώ 300 περίπου ταξί από μουσουλμάνους της πόλης έκαναν πορεία κορνάροντας. Ο Δήμος διακόσμησε την πόλη με φώτα και ένα μεγάλο πανό στο κέντρο έγραφε τα ονόματα του Βούτσιτς και του Ερντογάν. Στο κτήριο της Διοίκησης αναρτήθηκε τεράστιο πανό στα τουρκικά, σερβικά και βοσνιακά. Ακόμη, με λέιζερ κατά την άφιξη των δύο προέδρων υπήρξε η επιγραφή "Καλώς ήρθατε πρόεδροι Ερντογάν και Βούτσιτς".

11.10.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς. στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του επίσημου καλεσμένου Ερντογάν, τραγούδησε στα τουρκικά. Το τραγούδι, Osman Aga, είναι ρυθμός γνωστός στα Βαλκάνια. Στο άκουσμα του τραγουδιού και κυρίως στο άκουσμα της μητρικής του γλώσσας ο Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

12.102017: Ανησυχώντας για τη μείωση του αριθμού των παιδιών που υποβάλλονται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, στη Σερβία, οι παιδίατροι παροτρύνουν όλες τις αρμόδιες κρατικές Αρχές να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της επιρροής της προπαγάνδας κατά των εμβολίων, πληροφορεί το πρακτορείο ειδήσεων Fοсuѕ. Οι παιδίατροι καλούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ενημερώνουν αντικειμενικά για τα οφέλη και τις θετικές επιδράσεις του εμβολιασμού, αποφεύγοντας τον εντυπωσιασμό και τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

ΣΚΟΠΙΑ
8.10.2017: «Χαίρομαι που μετά από μάχη ετών, ο μακεδονισμός κατέρρευσε, δήλωσε ο ιστορικός της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εθνική τηλεόραση BTV, πιθανόν για τελευταία φορά ως διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, μια θέση που κατείχε πολλά χρόνια, σημειώνει το σκοπιανό ‘Κανάλ 5’. Ο Ντιμιτρόφ -που σύμφωνα με πληροφορίες από σκοπιανές πηγές, θα αποσυρθεί  από τη θέση του-  θα τονίσει ότι «η μακεδονική ιδεολογία που εφευρέθηκε από τη Σερβία, κατέρρευσε».. [Μάλλον ως μέσο πίεσης προς την Βουλγαρία φαίνεται το σκοπιανό δημοσίευμα. Οι Σλάβοι των Σκοπίων θέλουν πάση θυσία την απομάκρυνση του Ντιμιτρόφ, επειδή αποκαλύπτει τις πλάνες τους].

8.10.2017: Συμφωνία μεταξύ ελληνικής και σκοπιανής Αστυνομίας, για την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών σε "πραγματικό χρόνο" για την αντιμετώπιση του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος, την πραγματοποίηση επιχειρησιακών συναντήσεων αρμόδιων εμπειρογνωμόνων σε θέματα ναρκωτικών, μετανάστευσης, διαχείρισης συνόρων και τρομοκρατίας, τον ορισμό σημείων επαφής 24/7 για την εφαρμογή και υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων, την πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μεταξύ των όμορων υπηρεσιών, όπως επίσης την αξιοποίηση των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας και όλων των δυνατοτήτων πολυμερούς συνεργασίας που παρέχονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών (Europol, Frontex και Interpol).

9.10.2017: «Οι Αλβανοί στα Σκόπια δεν είναι μειονότητα, αλλά συνιστώμενος λαός. Το γεγονός ότι η Αλβανία έχει βοηθήσει τους Αλβανούς των Σκοπίων, αυτό δεν σημαίνει ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας. Κάθε απειλή για την ακεραιότητα της χώρας αυτής θα ήταν επικίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Έντι Ράμα. [Στις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο ο Ράμα υποστήριξε στη συνέντευξή του την "ένωση με το Κοσσυφοπέδιο", δηλαδή, τη χαλάρωση των ελέγχων και τα σύνορά τους να γίνουν όπως είναι μεταξύ της Αυστρίας και της Ελβετίας…]

9.10.2017: Στις 11 του μηνός φθάνουν οι εκ περιτροπής Σλοβάκοι αστυνομικοί, ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών των Σκοπίων και της Σλοβακίας για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης. «Η μονάδα 15 Σλοβάκων αστυνομικών θα διεξάγει κοινές δραστηριότητες περιπολίας με τους εντόπιους συναδέλφους στα σύνορα του κράτους με την Ελλάδα, για την πρόληψη εισόδου μεταναστών και τη δημόσια ασφάλεια. Η αστυνομική Μονάδα της Σλοβακίας θα εγκατασταθεί στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης»,  ανέφερε η ανακοίνωση της Πρεσβείας.

10.10.2017: Σύμφωνα με πληροφορίες του σκοπιανού Τύπου, μέσα στον κατάλογο των αιτημάτων της Ελλάδας που πρέπει να αποδεχθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι: Να απαγορευθεί η χρήση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας, να μετονομασθεί το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος "Μέγας Αλέξανδρος", να ξηλωθεί το άγαλμα του έφιππου πολεμιστή και το άγαλμα του Φίλιππου του Β’ από το κέντρο των Σκοπίων.

Επίσης, οι Σκοπιανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι να απαγορεύεται να παρακολουθούν εκδηλώσεις που διοργανώνουν Σκοπιανοί της διασποράς, όταν περιέχονται σε αυτές το σύμβολο των Μακεδόνων βασιλέων ή χάρτες που δείχνουν τη γεωγραφική Μακεδονία.  Θα πρέπει, ακόμη, να αφαιρεθούν από όλα τα κρατικά ιδρύματα, καθώς και τα σχολικά εγχειρίδια από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλα τα παραπάνω σύμβολα. Ακόμη, πρέπει να καταργηθούν όλα τα διαφημιστικά υλικά και τα βίντεο που μεταδίδονται ως διαφημίσεις στο εξωτερικό για όλα αυτά τα μνημεία.

12.10.2017: Τρεις εθνικιστικές οργανώσεις, που αυτοχαρακτηρίζονται ως "μακεδονικές", διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας μπροστά από το γραφείο της αντιπροσωπείας της ΕΕ. Κύριο αίτημα των διαμαρτυρομένων ήταν η ανάκληση της εντολής προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, από τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, «γιατί δεν συμμορφώνεται με τις εγγυήσεις τις οποίες έδωσε για να λάβει την εντολή και γιατί λειτουργεί  σε βάρος των εθνικών και κρατικών συμφερόντων».

12.10.2017: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ,  οι οποίες χαρακτηρίζονται κρίσιμες, αφού από το αποτέλεσμα τους θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, η εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην ΠΓΔΜ. Σε περίπτωση που στους περισσότερους μεγάλους δήμους της χώρας επικρατήσει το κυβερνόν κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, τότε ο τελευταίος θα σταθεροποιηθεί στην εξουσία,. Αν επικρατήσει το εθνικιστικό του Νίκολα Γκρούεφσκι, τότε αναμένεται όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και επανάκαμψη του Γκρούεφσκι, ο οποίος θα θέσει πιο επιτακτικά το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

13.10.2017: Το αλβανικό κόμμα που πρόσκειται στους Σλάβους των Σκοπίων "Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση", είναι βαθύτατα πικραμένο και διαμαρτύρεται για την ένταξη στο σχετικό νόμο και της βουλγαρικής μειονότητας, μετά από τις απειλές της Βουλγαρίας ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αναγνώριση της "ανύπαρκτης" βουλγαρικής μειονότητας στις περιοχές της Πρέσπας, του Γκόλο Μπάρντο και της Γκόρα, οι οποίες κατοικούνται από Σλάβους προσκείμενους στα Σκόπια, θεωρείται σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, γενοκτονία σε βάρος του σλαβικού λαού και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ανακοίνωσε το κόμμα των Σλάβο-Σκοπιανών.
Ο Μακεδών