9 Οκτωβρίου 2017

«Η αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση έφερε τον Τραμπ και το AfD»

Προκαταλαμβάνω τους αναγνώστες, πληροφορώντας τους ότι ο τίτλος είναι διαπίστωση του Γιόζεφ Στίγκλιτς: «Τα θύματα της παγκοσμιοποίησης εξεγείρονται ψηφίζοντας...


... Τραμπ ή AfD», είναι η ακριβής διατύπωση.

Και το πράττω, επειδή στην Ελλάδα συνηθίσαμε να λαμβάνουμε υπόψη όσα υποστηρίζουν τα "βαρύγδουπα ονόματα", ενώ όταν τα γράφει ένας ταπεινός "Μακεδών" ίσως να προσπερνιούνται.

Και το υποστηρίζω αυτό, επειδή είναι ακριβώς όσα έγραψα προ ημερών στην voria.gr. Δεν κρύβω όμως, ότι όταν διατύπωσα αμφιβολίες για τον ρόλο της παγκοσμιοποίησης, πριν από πολλά χρόνια, δεν υπήρξε ανταπόκριση επειδή η παγκοσμιοποίηση και ο πολυπολιτισμός είχαν πλασαριστεί ως πανάκεια για την θεραπεία τω παγκόσμιων προβλημάτων.

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών θα μίκρυνε, η υφήλιος θα γινόταν μια παγκόσμια γειτονιά, τα προϊόντα θα διακινούνταν ελεύθερα και χίλια δυο άλλα, τα οποία ενστερνίσθηκαν όλοι σχεδόν, ώστε όποιος τολμούσε να ψελλίσει κάποια αντίρρηση χαρακτηριζόταν ως αντιδραστικός στην πρόοδο.

Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε τώρα. Έπρεπε όμως να προβλέψουμε τότε, όταν ακουγόταν οι όροι Νέα Τάξη Πραγμάτων, Νέα Εποχή και άλλοι σχετικοί, ευήκοοι αλλά παραπλανητικοί. Προκειμένου δε να επικρατήσουν πλήρως τα πανίσχυρα μονοπώλια -που το πράττουν με την πτώχευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επιδίωκαν-, ήθελαν πράγματι ελεύθερη αγορά, που όμως ευνοεί μόνον τους ισχυρούς.

Ο Σόρος, σε διάλεξή του στο Λονδίνο, είχε προχωρήσει περισσότερο, ζητώντας εναρμόνιση της νομοθεσίας όλων των χωρών, ώστε να μεταφέρονται κεφάλαια από μια χώρα στην άλλη, χωρίς εμπόδιο τις διαφορετικές νομοθεσίες. Και βεβαίως, για να επικρατήσουν οι ισχυροί έπρεπε να καταργηθεί το Έθνος-κράτος, με την προστατευτική του πολιτική στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Θα παραθέσω αποσπάσματα από το κείμενο του Στίγκλιτς, σημειώνοντας ότι τόσο ο καπιταλισμός όσο και ο σοβιετισμός, χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να διαλύσουν τους θεσμούς στους οποίους στηρίχθηκαν επί αιώνες οι οργανωμένες κοινωνίες.
Να δοθεί ξανά η (χαμένη) αξιοπρέπεια στους οικονομικά παραγκωνισμένους ζητεί ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς αποδίδοντας την επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και του Κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) στην εξέγερση των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης.

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί τέλεια για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους, αλλά όχι και για τους υπόλοιπους. Εάν συγκρίνουμε τους οικονομικά παραγκωνισμένους (στην Γερμανία) με τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ, θα δούμε μεγάλες ομοιότητες», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που μετέφρασε το tribune.

Ειδικά για την Γερμανία επισήμανε ότι «υπάρχει ένας οικονομικά δικαιολογημένος φόβος. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι κερδίζουν ελάχιστα, των οποίων το εισόδημα εδώ και χρόνια παραμένει στάσιμο και είναι πολύ δυστυχισμένοι. Η οικονομική ανασφάλεια και οι φόβοι δημιουργούν με τη σειρά τους φόβο μπροστά στο ξένο:

» Γι΄ αυτό και η ξενοφοβία και το μίσος κατά των προσφύγων έχει λάβει τρομερές διαστάσεις. Οι κυβερνήσεις υποτίμησαν πόσο σημαντικός είναι ένας ευπρεπής μισθός για την αξιοπρέπεια των πολιτών. Γι’ αυτό είναι αναγκαία μια αλλαγή πολιτικής, ώστε να βοηθηθούν οι οικονομικά παραγκωνισμένοι.

» Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών οι οποίοι κερδίζουν λίγα ή μέτρια. Πρέπει, επομένως, να αυξηθούν οι βασικοί μισθοί, διότι είναι πολύ χαμηλότεροι από εκείνους της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δεν αποτελεί, όμως, πειστική απάντηση στα προβλήματά μας η άνευ όρων αύξησή τους», πρόσθεσε ο Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Στην ουσία, αυτό που λέγει ο Στίγκλιτς, είναι ότι η παγκοσμιοποίηση κατάργησε και το κοινωνικό κράτος, που ήταν εκ των ουκ άνευ στην Ευρώπη. Μεγάλωσε τις ανισότητες, και δημιουργεί αντιπαλότητες. Ο Τραμπ επέτυχε, με το περιεκτικό του σύνθημα, Πρώτα η Αμερική.
Ο Μακεδών